ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Υπέρ της έμπρακτης βοήθειας προς τους Σύριους ο Δ. Ρ. Φεραίου

υπέρ-της-έμπρακτης-βοήθειας-προς-τους-76876

Δε διαθέτει κανένα κατάλληλο σημείο για φιλοξενία προσφύγων ο δήμος Ρήγα Φεραίου, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε χθες εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο είναι αντίθετο με τη διαχείριση του προβλήματος από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς πιστεύει -κάτι που απέδειξε και με τους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού- ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας ενημέρωσε το Σώμα γύρω από όλες τις εξελίξεις όπως αυτές παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στην ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Νίκαια, αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, όπου αναλύθηκε όλη η κατάσταση και η επικοινωνία που υπήρξε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα. Ο δήμαρχος είπε ότι ζητούνται χώροι στη Θεσσαλία που να λειτουργήσουν αφενός σαν πέρασμα αφετέρου ως μόνιμη εγκατάσταση. Ωστόσο, το πλάνο παραμένει ασαφές, επισήμανε.

Το Σώμα διατύπωσε τις ερωτήσεις του, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις. Το σύνολο των παρατάξεων επισήμανε ότι ο δήμος δεν διαθέτει υποδομές που να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές φιλοξενίας.

«Δεν υπάρχει εγκαταλειμμένος χώρο δημοτικός ή δημόσιος για να διαθέσουμε. Φυσικά δεν δεχόμαστε τη διαχείριση της οποιασδήποτε κατάστασης από ΜΚΟ», είπε ο δήμαρχος. Η θέση του δημάρχου βρήκε σύμφωνη την ομάδα πλειοψηφίας και την αντιπολίτευση. Όμως, ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια στο δράμα που βιώνουν οι Σύριοι.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν πάντως και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημιουργία hot spots, όπως αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής Αποστόλη Παπαϊωάννου να είναι κάθετα αντίθετος οπουδήποτε και αν δημιουργηθούν αυτά, με την επισήμανση ότι η χώρα θα πρέπει να αποτελεί μία ζώνη μέσω της οποίας οι πρόσφυγες θα διέρχονται για να απευθυνθούν στον προορισμό τους.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου