ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Iστορικός τόπος η Ανω Κερασιά

iστορικός-τόπος-η-ανω-κερασιά-87765

Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκε η Ανω Κερασιά με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 269/Α.Α.Π της 31ης Δεκεμβρίου 2015.

Ο χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου επικυρώθηκε μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, διότι «εκτός της ιστορικής σημασίας του οικισμού, του οποίου οι κάτοικοι με απαράμιλλη αυτοθυσία και γενναιότητα επέδειξαν ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, εντός των ορίων του διασώζονται κτιριακά κατάλοιπα, που συνιστούν τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης της περιοχής» όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφορμή το γεγονός ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου, επισημαίνει ότι «το Ελληνικό Κράτος διά του υπουργείου Πολιτισμού, και ύστερα από πολυετείς προσπάθειες του συλλόγου μας, αποφάσισε και χαρακτήρισε ως «ιστορικό τόπο», την Ανω Κερασιά».

Η Ανω Κερασιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Πηλίου (έδρα 54ου Συντάγματος & της ΧΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ). Κατά την ανάπτυξη και την κορύφωση του αντιστασιακού αγώνα στο χωριό λειτουργούσαν, αναρρωτήριο, συνεργεία επισκευής όπλων, διασυμμαχική υπηρεσία, λαϊκή πολιτοφυλακή, λαϊκό δικαστήριο, μαγειρεία, συνεργείο υποδήσεως και ραφής στολών καθώς και τμήμα δολιοφθοράς.

Η εκδίκηση των Γερμανών κατακτητών ήταν η πυρπόληση της Άνω Κερασιάς (28 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου του 1944), που είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα και ολοκληρωτική υλική καταστροφή (120 διώροφες λιθόκτιστες κατοικίες, ο Ιερός Ναός των 12 Αποστόλων, 3 ξωκλήσια, κλπ.).

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να βοηθήσει «στην ανάπτυξη, την προβολή αλλά και την οικονομική απογείωση του οικισμού και της περιοχής, στην απόκτηση θετικής εικόνας στα μάτια των επισκεπτών και δια μέσω αυτών στη περαιτέρω διαφήμιση του τόπου, καθώς και στη μεγέθυνση της ευημερίας και την ανασύνθεση των επαγγελματικών επιλογών των κατοίκων του χωριού και της περιοχής (ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κατασκευή οικιών και λοιπόν δημόσιων υποδομών, αλλά και μαθητεία πάνω σε παραδοσιακούς τρόπους κτισίματος)» επισημαίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερασιωτών.

Παράλληλα τονίζεται ότι «γύρω από αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον δράσεις και θα προσαρμοστούν οι ήδη υπάρχουσες, όπως είναι οι πεζοπορίες, οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ενημερώσεις κλπ. Ο τουρισμός με τις διάφορες μορφές του (εναλλακτικός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κλπ.) θα πάρει άλλη διάσταση, ενώ τα τουριστικά καταλύματα θα γίνουν μια πραγματικότητα. Με αφορμή την Άνω Κερασιά ή και σε συνδυασμό με αυτή, οι γύρω περιοχές, όπως η λίμνη Κάρλα, οι μονές Φλαμουρίου, Σουρβιάς κ.α. θα γίνουν πόλος έλξης με συνέπεια την ήπια ανάπτυξη της όλης περιοχής».

Παράλληλα τα μέλη του ίδιου Συλλόγου αναφέρουν ότι «οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο συγκεκριμένο καθεστώς έχουν τη δυνατότητα της πιο εύκολης και μεγαλύτερης επιλογής τρόπων χρηματοδοτήσεων από Εθνικά, Συγχρηματοδοτούμενα, Κοινοτικά – Ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή προγράμματα».

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω «θα πρέπει η αξιοποίηση του χαρακτηρισμού ως «ιστορικού τόπου» της Ανω Κερασιάς να γίνει με συντονισμένο τρόπο, με ενότητα και σύνθεση όλων των δυνάμεων της περιοχής, του δήμου, της Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να ενεργοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης» όπως επισημαίνεται από το σύλλογο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου