ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρωτοβουλία προστασίας σπάνιων πουλιών

πρωτοβουλία-προστασίας-σπάνιων-πουλ-103690

Εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για τα κιρκινέζια στο Θεσσαλικό κάμπο για τρίτη χρονιά

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ερευνητές ορνιθολόγοι του προγράμματος LIFE που υλοποιείται στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου για το Κιρκινέζι (Κιρκινέκα) θα τοποθετήσουν τεχνητές φωλιές Κιρκινεζιών για μελέτη και παρακολούθηση. Η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία για την εφαρμογή αυτής της δράσης από το πρόγραμμα LIFE.

Τα Κιρκινέζια είναι μεταναστευτικά πουλιά και τις ερχόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην περιοχή μας, αναζητώντας κατάλληλα μέρη για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Η παραδοσιακή κατασκευή κτιρίων με κεραμοσκεπές στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου είναι ιδανική για το είδος. Καθώς ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, τα Κιρκινέζια δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν κατάλληλες θέσεις για να φωλιάσουν στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής. Με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών προσφέρουμε ένα ασφαλές σημείο φωλιάσματος στα ζευγάρια, συμβάλλοντας κι εμείς με τον τρόπο αυτό στην αύξηση του πληθυσμού του είδους. Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ήταν οι ιδιώτες που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τεχνητή φωλιά στο σπίτι ή την αποθήκη τους, με θετικά αποτελέσματα για το φώλιασμα των Κιρκινεζιών της περιοχής μας.

Οι τεχνητές φωλιές διατίθενται στους ενδιαφερόμενους δωρεάν από το πρόγραμμα και η εγκατάστασή τους γίνεται με τη βοήθεια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν με τρόπο ασφαλή και κατάλληλο για τα πουλιά. Οι ιδιοκτήτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μπορούν να ενημερωθούν από το προσωπικό του προγράμματος για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη μελέτη των φωλιών στις ιδιοκτησίες τους, καθώς και να λάβουν οδηγίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν το Κιρκινέζι στο σπίτι και τον αγρό.

Όσοι ιδιοκτήτες σπιτιών και αποθηκών των Δήμων Ρήγα Φεραίου, Κιλελέρ και Λάρισας ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τεχνητές φωλιές καλούνται να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 6974886234 (κ. Σταύρο Πολύμερο), 6978442990 (κ. Πάνο Κορδοπάτη και στο e-mail [email protected] ή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κ. Χρήστο Χρηστάκη) στα τηλέφωνα 2421093280, 6931937220 και στο email [email protected].

Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρόσωμο γεράκι, το οποίο φωλιάζει σε κοιλότητες σε στέγες σπιτιών και αποθηκών. Περνάει το διάστημα Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ καταφθάνει στη χώρα μας νωρίς την άνοιξη για να φωλιάσει. Ειδικά στη Θεσσαλία, συγκεντρώνεται το 75% του ελληνικού πληθυσμού, έναν από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη, κάνοντας την περιοχή μας τη σημαντικότερη για το είδος αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” (LIFE11NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ:www.life-kirkinezi.gr, facebook/LifeKirkinezi

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου