ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γιορτάζει ο Αγ. Νικόλαος Καναλίων

γιορτάζει-ο-αγ-νικόλαος-καναλίων-202940

Ο ιστορικός ναός είναι συνδεδεμένος με την περιοχή της Κάρλας

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη των απανταχού ναυτικών και αλιέων. Ετσι και η περιοχή της Κάρλας τιμά το δικό της προστάτη, τον Αγιο Νικόλαο.

Σημείο αναφοράς για τους παρακάρλιους κατοίκους ο Αγιος Νικόλαος συνδέθηκε ποικιλότροπα με τη ζωή τους και ως προστάτης Αγιος και ως φυσικός χώρος που περιτριγυρίζει το ναό. Στις 20 Μαΐου 2015, ημέρα γιορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ουσιαστικά ξαναγεννιέται ο βυζαντινός (12 – 13ος αι. μ. Χ.) ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας.

Εχοντας πετάξει τα δεκανίκια / υποστυλώματα, που για χρόνια συγκρατούσαν την τοιχοποιία του, στέκεται όρθιος αναδεικνύοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του.

Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του ναού ολοκληρώθηκε και έγιναν τα θυρανοίξια την Τετάρτη 20 Μαΐου με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ετσι ένα αίτημα ετών, μια βαθιά επιθυμία της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται, ο ναός κατέστη και πάλι επισκέψιμος, στολίδι και προστάτης της περιοχής.

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας καθιέρωσε από το 2006 την 20η Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, ως ημέρα εορτασμού του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων. Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση φωτογραφιών του βυζαντινού ναού και συνεχίζοντας το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. την προσπάθειά του για να αναδείξει το σημαντικό αυτό μνημείο σε συνεργασία με τον ιερέα των Καναλίων π. Αθ. Σκοπιανό έχει εντάξει το μνημείο στο πρόγραμμα επισκέψεων των φορέων και σχολείων που ακολουθούν τη διαδρομή: Λίμνη Κάρλα – Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου – Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Αρχαιολογικός χώρος Προϊστορικού Οικισμού «Παλιόσκαλα». Ηδη από το φθινόπωρο του 2015 παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον ων επισκεπτών.

«Βρίσκει την αίγλη του, λοιπόν, ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια κι οφείλουμε όλοι μας, τοπική κοινωνία κι επισκέπτες, να τον προσεγγίσουμε με τον σεβασμό που του αξίζει» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει η Σταματία Μωραΐτη για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου