ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ο Ρήγας εμπνέει τους μαθητές

ο-ρήγας-εμπνέει-τους-μαθητές-211299

Επίσκεψη δημοτικού σχολείου Βόλου στο δήμο Ρήγα Φεραίου για τη Χάρτα του Ρήγα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, στους μαθητές της έκτης τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς Φρειδερίκη Γκουγκουστάμου και Πολυξένη Μόκα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν και να δούνε τη Χάρτα του Ρήγα.

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.

Μιλώντας για το Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας». «Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

Ο Ρήγας με τα έργα του ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και πολιτική τους χειραφέτηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν ξανά την περιοχή προκειμένου να επισκεφτούν και το Σπίτι του Ρήγα που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο δήμαρχος μοίρασε βιβλία και αναμνηστικά σχετικά με το Ρήγα Φεραίο σε όλους τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου