ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εδαφος για τουριστική αξιοποίηση

εδαφος-για-τουριστική-αξιοποίηση-223035

Πρόσφορο έδαφος για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, στο πλαίσιο του αειφόρου και οικολογικού τουρισμού, δημιουργούνται μέσω της ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, στο πλαίσιο της προχθεσινής ημερίδας για τη λίμνη Κάρλα. Η διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης, με θέμα «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου», πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν θέματα όπως την αγροτική ανάπτυξη στην προστατευόμενη περιοχή, τις φυσικοχημικές αναλύσεις νερών των ταμιευτήρων της περιοχής Κα.Μα.Κε.Βε., η επίπτωση του σχεδίου του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον υπόγειο υδροφορέα και εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης των νέων υδρευτικών γεωτρήσεων, κ.α.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείριση κα Ιφιγένεια Κάγκαλου, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας και εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Χατζόπουλος.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας χαιρετίζοντας την ημερίδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι : «Η αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης υγροτόπου που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της περιοχής μας και ολόκληρης της Θεσσαλίας».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Νασίκας υπογράμμισε ότι : «Η συγκεκριμένη λίμνη αποτελούσε κάποτε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου με μεγάλη οικολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αξία. Η ανάγκη για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης είχε ως αποτέλεσμα την αποξήρανση της λίμνης το 1962. Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστώθηκε ότι οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της αποξήρανσης στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε».

Το 2007 ξεκίνησε με την αρωγή της ΕΕ μια προσπάθεια αναγέννησης, με συνέπεια σήμερα ο υγρότοπος να αποτελεί έναν παράδεισο για πολλά είδη πτηνών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα πρόσφορο έδαφος για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής πάντα στο πλαίσιο του αειφόρου και οικολογικού τουρισμού.

«Στην περιοχή μας, όπου υπάρχει η λίμνη Κάρλα, με πολλά ακόμη προβλήματα και εκκρεμότητες, το όρος Μαυροβούνιο, και οι εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις, η επιστημονική, και όχι μόνο, συμβολή του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας είναι πολύτιμη. Ο Φορέας Διαχείρισης, του οποίου τη συνεργασία πραγματικά επιθυμούμε, έχει ως έργο του την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς και των πολύτιμων εθνικών φυσικών πόρων της περιοχής» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις προτεραιότητες του Φορέα, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου επεσήμανε ότι είναι : «Η διαχείριση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου. Η διαχείριση και ανάδειξη του λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής. Η ανάδειξη, η διαχείριση των υφιστάμενων ενδιαιτημάτων της πανίδας – χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω, της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων της περιοχής. Η ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και φυσικών διεργασιών».

Επίσης παραβρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, και πολλοί δημότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου