ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παρέμβαση για την Κάρλα

παρέμβαση-για-την-κάρλα-234566

Τρεις φορείς προτείνουν λύσεις για βελτίωση της οικολογικής λειτουργίας

Προτάσεις και επισημάνσεις για τη βελτίωση της οικολογικής λειτουργίας και της Κάρλας διατυπώνουν, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού κ. Τσιρώνη στη Θεσσαλία, οι πρόεδροι των ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής των προαναφερθέντων επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «πολλές παρεμβάσεις που γίνονται σχετικά με τη λίμνη Κάρλα, την παρουσιάζουν ως ένα «αυτόνομο» υδατικό σύστημα, χωριστό και ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα συστήματα της λεκάνης Πηνειού. Η Κάρλα όμως είναι «δημιούργημα» και αναπόσπαστο στοιχείο της ενιαίας υδατικής λεκάνης Πηνειού και όλες οι χρήσεις των νερών της λεκάνης, επηρεάζουν και τα νερά της λίμνης».

Αναβαθμισμένη οικολογική λειτουργία της λίμνης «προϋποθέτει υγιή κατάσταση σε όλα τα υδατικά συστήματα της θεσσαλικής λεκάνης στα γύρω βουνά, στις υφιστάμενες λίμνες (Πλαστήρα, Σμοκόβου), στους παραποτάμους του Πηνειού, τον υπόγειο υδροφορέα κ.ο.κ.

Στη βάση αυτή πρέπει να γίνει και η προσέγγιση για τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας. Η επιστήμη αλλά και το θεσμικό πλαίσιο καθορίζουν ότι η διαχείριση των υδάτων σε κάθε υδατική λεκάνη είναι ενιαία. Αυτό που απομένει είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα υλοποιεί τα εγκεκριμένα κάθε φορά σχέδια και θα μεριμνά για την προστασία και την αναβάθμιση των υδάτων σε ολόκληρο το υδατικό διαμέρισμα, θα προτείνει έργα και δράσεις. Απαραίτητη, εκτός από το κράτος, είναι η συμμετοχή των χρηστών νερού (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτικές οργανώσεις, βιομηχανία κ.ο.κ.)».

Οι επιστημονικές οργανώσεις «που εκπροσωπούμε έχουν εδώ και πολλά χρόνια θέσει το θέμα αυτό στους αρμόδιους, με βάση τα πορίσματα Συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων που κατά καιρούς πραγματοποιήσαμε. Νομίζουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεννοηθούμε όλοι μαζί μας τι ακριβώς επιδιώκουμε και να προβάλλουμε στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας έτσι σε μια πραγματική βελτίωση της οικολογικής λειτουργίας και της Κάρλας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου