ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μνήμες καταστροφής στα Κανάλια

μνήμες-καταστροφής-στα-κανάλια-234581

Αίτημα του ΚΕΜΕΒΟ στο δήμο Ρ. Φεραίου να χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό

Συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό από την πυρπόληση των Καναλίων από τους Γερμανούς έχει στη διάθεσή του το ΚΕΜΕΒΟ, το οποίο υπέβαλε αίτημα στο δήμο Ρ. Φεραίου και το τοπικό συμβούλιο των Καναλίων να συνδράμει στην προσπάθεια να χαρακτηριστούν τα Κανάλια ως μαρτυρικό χωριό.

Την καταστροφή που υπέστησαν τα Κανάλια μαρτυρούν οι φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου, της ουμανίστριας φωτογράφου, που ανέλαβε το δύσκολο έργο να καταγράψει με το φακό της την κατεστραμμένη Ελλάδα, για να μπορέσει η χώρα μας, μέσω του προγράμματος ΟΥΝΡΑ, να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια (σχέδιο Μάρσαλ). Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μέρος της μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών της Βούλας Παπαϊωάννου στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας -ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στα Κανάλια. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.- που ίδρυσε, λειτουργεί και διαχειρίζεται το Μουσείο- εξασφάλισε αυτό το υλικό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ανέδειξε το έργο της Παπαϊωάννου.

Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη θλιβερή επέτειο της πυρπόλησης των Καναλίων από τους Γερμανούς την 16η Νοεμβρίου 1943. Στα χωριά της Κάρλας είχε αναπτυχθεί έντονη αντιστασιακή δράση (Ριζόμυλος, Κερασιά). Πολλές φορές είχαν «επισκεφτεί» τα Κανάλια Ιταλοί και Γερμανοί κατακτητές, παίρνοντας μαζί τους ομήρους και σκορπώντας τον τρόμο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι καναλιώτες, όπως και όλοι οι Ελληνες, έκαναν τον πόνο τους πείσμα και εφαλτήριο για δημιουργία και ξαναέκτισαν με συλλογική εργασία το ναό της Παναγίας της Καναλιώτισσας, που την εικόνα Της βρήκαν στα αποκαΐδια της παλιάς εκκλησίας. Για τον παλιό, όμως, πέτρινο ναό τους μιλούν πάντα συγκινημένοι και η πίκρα τους είναι φανερή κάθε φορά που θυμούνται εκείνα τα θλιβερά γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου του 1943.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου