ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κινδυνεύει με απένταξη το αρδευτικό λόγω καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις

κινδυνεύει-με-απένταξη-το-αρδευτικό-λ-240976

Φορέας: «Δεν υπάρχει θέμα τοξικότητας των νερών στη λίμνη, μόνο έντονου ευτροφισμού»

Πολύ κοντά στην απένταξη βρίσκεται το έργο άρδευσης των παρακάρλιων περιοχών με συνέπειες και για βιωσιμότητα της λίμνης καθώς αν σταματήσει η κατασκευή του δικτύου άρδευσης, δεν θα υπάρχουν εκροές υδάτων και το νερό της λίμνης, το οποίο έχει ήδη έντονο ευτροφισμό, δεν θα ανανεώνεται.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στα προβλήματα που επισημάνθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη στην επίσκεψή του στο Στεφανοβίκειο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, ήταν και η αναγκαιότητα για έργα όπως η κατασκευή υγροβιότοπου στην είσοδο του νερού από τον Πηνειό ώστε να μειωθεί ο ευτροφισμός αλλά και οι νέες δενδροφυτεύσεις που προβλέπονται και υλοποιήθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν!

Οπως τονίστηκε στον υπουργό ο οποίος έμεινε έκπληκτος, μεταξύ των περιβαλλοντικών έργων ήταν και η ανάπτυξη φυτικού κεφαλαίου σε παρακάρλιες περιοχές.

Η εργολαβία εκτελέστηκε, έγιναν 15.000 φυτεύσεις δέντρων αλλά σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα. «Τα 14.000 μικρά δέντρα φαγώθηκαν από ζώα που βόσκουν στην περιοχή καθώς η προστατευτική περίφραξη δεν έγινε σωστά, ενώ και κάποιοι κτηνοτρόφοι έκοβαν τα συρμάτινα πλέγματα προστασίας των δενδρυλλίων για να τρέφονται τα ζώα τους. Επίσης ο εργολάβος, αν και υπήρχε συμβατική υποχρέωση, δεν προχώρησε πριν την δενδροφύτευση στην απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους ούτε διασφάλισε τις συνθήκες ανάπτυξης των 15.000 δένδρων. Με όλα αυτά, σήμερα δεν υπάρχει αναπτυγμένο ούτε ένα δέντρο από τα 15.000 που φυτεύτηκαν. Θα πρέπει να ξαναγίνει φύτευση», επισημάνθηκε δίχως να υποστηρίζεται το σχετικό αίτημα από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί η δενδροφύτευση Νο2.

Αλλη «καυτή πατάτα», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τσιρώνης, είναι το θέμα της υλοποίησης του αρδευτικού έργου των παρακάρλιων καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, το έργο βρίσκεται σήμερα στο 45% και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015 ενώ δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης. «Από τότε που το αναλάβαμε, τρέχουμε να πετύχουμε απορροφήσεις, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πλήρωνε και το έργο κινδυνεύει με απένταξη. Εμείς περιμένουμε νέο καράβι να φέρει στο λιμάνι του Βόλου τους υπόλοιπους αγωγούς αλλά δεν υπάρχουν εκταμιεύσεις».

Στο σημείο αυτό, ο Περιφερειάρχης είχε έντονη αντιπαράθεση με τον βιολόγο κ. Θαν. Οικονόμου από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τις χρόνιες καθυστερήσεις των επιμέρους έργων, τόσο από την πλευρά του Φορέα όσο και των συναρμόδιων υπουργείων. «Ολα έχουν ένα όριο. Φτάνει πιά. Τι κάνατε τόσα χρόνια και τώρα μιλάτε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, να ενταχθούν νέα έργα, χωρίς χρηματοδοτήσεις, με κινδύνους απένταξης κ.α. Εμείς ότι έργο αναλάβαμε στη λίμνη, το προχωρήσαμε υπεύθυνα. Εσείς στο Φορέα και στις υπηρεσίες τόσα χρόνια τι κάνατε», διερωτήθηκε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος αποχώρησε προσωρινά από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Φορέα στο Στεφανοβίκειο.

«Ενα μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, δήλωσε ακολούθως ο κ. Αγοραστός, χρήσιμο για το περιβάλλον και το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε, έργο χρήσιμο για τη γεωργία αλλά χρήσιμο και για το περιβάλλον, το νερό, το έδαφος. Είναι έντονο το ενδιαφέρον του υπουργού για το έργο, είναι έντονη και η πίεση που ασκεί για να ολοκληρωθεί το έργο. Ακούσαμε εδώ από τα επίσημα χείλη του Φορέα ότι η λίμνη δεν είναι τοξική. Η λίμνη έχει μια ευτροφία αλλά δεν έχει προβλήματα με τοξικότητα. Εμείς βάλαμε νερό στη λίμνη και αισιοδοξούμε να βοηθηθούμε να ολοκληρώσουμε το έργο και να αποδοθεί στην κοινωνία».

Τσιρώνης: Θα συζητήσουμε

Την πρώτη του ενημέρωση για το έργο της Κάρλας, φαίνεται πως είχε ο υπουργός αν και από το 1983 είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων) και από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα.

Η έλλειψη προετοιμασίας και μιας ελάχιστης ενημέρωσης για το σύνθετο έργο, αποτυπώθηκε και με τις ερωτήσεις που έκανε στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στα γραφεία του Φορέα.

«Είμαστε εδώ, δήλωσε μετά τη συνάντηση, για να τονίσουμε πόση μεγάλη σημασία έχει αυτή η λίμνη, ο υγροβιότοπος. Ενα έργο με μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα της γεωργίας της περιοχής αλλά και για την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος. Είναι ένα έργο ταυτόχρονα και οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Εχουμε κάποιες εκκρεμότητες, τα περισσότερα κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχει ένα θέμα που με ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης για ένα έργο που δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί. Θα συζητήσουμε στο υπουργείο ώστε να επιταχύνουμε όσο γίνεται αυτά τα έργα.

Ελπίζω μέσα στο χρόνο να επισκεφθώ τη Μαγνησία για να δούμε και τα άλλα έργα όπως το Παναγιώτικο. Ηταν προγραμματισμένη η επίσκεψή μου αλλά έπαθα ολική ρήξη τετρακέφαλου και ακυρώθηκε».

«Ευτροφισμός μόνο, όχι τοξικότητα»

Σε ερωτήσεις για την ποιότητα των νερών στη λίμνη, ο κ. Γιαν. Βέργος, Βιολόγος του Φορέα, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του Φορέα σε επίπεδο φυσικοχημικών παραμέτρων υποδηλώνουν έναν έντονο ευτροφισμό στα νερά της λίμνης η οποία χρειάζεται ανανέωση των νερών με τα έργα που θα ολοκληρωθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συντονισμό με το Υπ. Περιβάλλοντος. Η τοξικότητα είναι κάτι σχετικό.

Αν κάποιος έχει κάποια εργαστηριακά αποτελέσματα, αυτά δεν συνάδουν με τα ευρήματα του πεδίου.

Η παρουσία κάποιων εν δυνάμει τοξικών στοιχείων δεν σημαίνει αυτόματα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.

Η λίμνη σε επίπεδο τοξικότητας δεν έχει να επιδείξει κάτι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία.

Η ποιότητα των νερών της λίμνης, κατέληξε, ελέγχεται κάθε μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έναν μεγάλου επιπέδου ευτροφισμό ο οποίος θα αντιμετωπιστεί κυρίως με την ανανέωση των υδάτων και την πλήρωση της λίμνης μέχρι την οικολογική της στάθμη.

Το νερό ελέγχεται κατά την έξοδο από τον Πηνειό, στη διαδρομή του προς την Κάρλα και μέσα στη λίμνη.

Σαφώς και υπάρχουν διαφορές οι οποίες οφείλονται από την επιβάρυνση που υφίσταται από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διαδρομή. Άλλο νερό μπαίνει από τον Πηνειό κι άλλο φτάνει στην Κάρλα. Αυτό που φτάνει στην Κάρλα είναι σε κάποιες παραμέτρους υποβαθμισμένο. Αυτό, όπως αναφέρθηκε και στη συνάντηση, θα αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση των έργων και την κατασκευή του υγροβιότοπου ο οποίος θα λειτουργήσει ως βιολογικό φίλτρο και βελτίωσης των φυσικοχημικών παραμέτρων».

«Καμπανάκια» για την Κάρλα

Αποκλίσεις από την περιβαλλοντική στόχευσή της, φαίνεται πως παρουσιάζει η Κάρλα.

Στη διάρκεια ενημέρωσης του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη χθες στο Φορέα Διαχείρισης, επισημάνθηκαν τα εξής:

Το νερό που καταλήγει στην Κάρλα για να εμπλουτίσει το υδατικό της απόθεμα, είναι υποδεέστερης ποιότητας από το νερό που φεύγει από τον Πηνειό προς την λίμνη. Στη μακρά διαδρομή, περίπου 42 χιλιόμετρα, διάφορες παράμετροι του νερού επιβαρύνονται και χρειάζεται η κατασκευή υγροβιότοπου με καλαμώνες για φυσικό καθαρισμό του νερού πριν πέσει στη Λίμνη.

Εχουν ανακαταληφθεί καλλιέργειες σε παρακάρλιες περιοχές, όπως τόνισε η βουλευτής κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ζητώντας από τον υπουργό την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου. Εάν δεν ολοκληρωθεί το αρδευτικό δίκτυο, δεν θα φεύγει νερό από τη λίμνη και δεν θα ανανεώνεται, ενώ ήδη υπάρχει έντονος ευτροφισμός σε ένα καινούργιο σύστημα που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν βρίσκεται ακόμη σε ιδανικές συνθήκες.

Εάν δεν ολοκληρωθεί το δίκτυο άρδευσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν πέριξ της λίμνης ενεργοβόρες γεωτρήσεις που αντλούν επιβαρυμένο νερό από μεγάλα βάθη προκαλώντας ρηγματώσεις κ.α.

Επισημάνθηκαν από το βιολόγο κ. Αθαν. Οικονόμου, ζητήματα με την κατασκευή δύο νησίδων εντός της λίμνης και με άλλα περιβαλλοντικά έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί.

Παρά την απόσταση από τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας όλου του σύνθετου έργου, στη λίμνη έχουν καταγραφεί 184 είδη ορνιθοπανίδας ενώ παρατηρήθηκε η τρίτη ή τέταρτη πληθυσμιακή αποικία αργυροπελεκάνων, ενός σπάνιου είδους, το οποίο φαίνεται βρίσκει ιδανικές συνθήκες στη λίμνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου