ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αιτήσεις 200 αγροτών για αποζημιώσεις

αιτήσεις-200-αγροτών-για-αποζημιώσεις-242703

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές

Περισσότερες από 200 δηλώσεις για ζημιές έχουν ήδη κατατεθεί στο δήμο Ρήγα Φεραίου από πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου να υποβληθούν στη συνέχεια στον ΕΛΓΑ. Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στη συγκεκριμένη περιοχή, τους δύο προηγούμενους μήνες, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Οι προαναφερθείσες δηλώσεις έχουν κατατεθεί στο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πραγματοποιεί εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια οι αποζημιώσεις που αναλογούν κατά περίπτωση.

Η πρώτη εικόνα παραπέμπει σε σημαντικές ζημιές λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία, σημειωτέον, η καλλιέργεια βαμβακιών αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για πολλές οικογένειες.

Χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού απειλούν οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην πιο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της βαμβακοπαραγωγής, την περίοδο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για πολλούς παραγωγούς.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι αρκετά χωράφια είναι ακόμη απροσπέλαστα λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία της συγκομιδής του βαμβακιού σε ορισμένες περιοχές, και κυρίως σε χωράφια που είχαν πλημμυρίσει λόγω των έντονων διαδοχικών βροχοπτώσεων.

Βασική προϋπόθεση για να κάνουν δήλωση ζημιάς οι παραγωγοί, είναι να έχουν αφήσει για μάρτυρες, τέσσερις σειρές στο κέντρο του αγρού.

Πιο αναλυτικά, πρέπει να υπάρχουν τέσσερις σειρές στο μέσον του κτήματος με μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου και όχι, όπως γινόταν έως σήμερα, από ένα τμήμα (λωρίδα) που να έχει πλάτος ένα μέτρο και μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου στο κέντρο και στα δύο άκρα του αγροτεμαχίου πρέπει να αφήσουν ως μάρτυρες στις αροτραίες καλλιέργειες και δη στα βαμβάκια που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, κατατέθηκαν δηλώσεις ζημιών και για την παραγωγή τριφυλλιού, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υποβλήθηκαν τριάντα περίπου δηλώσεις για καταστροφές σε έκταση 150 στρεμμάτων στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου. Η παραγωγή τριφυλλιού συγκαταλέγεται στις πλέον διαδεδομένες στο δήμο Ρήγα Φεραίου και όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη βροχόπτωση, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το τριφύλλι βρίσκονταν στο χωράφι μετά την κοπή και δεν είχε γίνει έγκαιρα η συγκομιδή.

Στο μεταξύ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι παραγωγοί ασχολούνται με τα βαμβάκια, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τη σπορά των σιτηρών.

Η συγκομιδή του βαμβακιού δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι, όπως προαναφέρθηκε, ορισμένοι καλλιεργητές δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν τα χωράφια τους, ειδικά προς την περιοχή του Στεφανοβικείου.

Οσοι ενδιαφέρονται, εξάλλου, να πιστοποιηθούν για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα και να παρακολουθήσουν τα δωρεάν προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να ενημερωθούν, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δήμο Ρήγα Φεραίου. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους όσοι αγοράζουν και εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου