ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νερό από τον Πηνειό στην Κάρλα ενισχύει τα υδατικά αποθέματα

νερό-από-τον-πηνειό-στην-κάρλα-ενισχύε-255107

Με νερό από τον ποταμό Πηνειό μέσω της τάφρου 2Τ ενισχύονται από χθες τα υδατικά αποθέματα της λίμνης Κάρλα μετά τη θερινή αναστολή της υδροδότησής της, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Το νερό από τον Πηνειό χρειάστηκε περισσότερη από μια εβδομάδα για να διανύσει την απόσταση των 45 χλμ. της τάφρου Τ2 και να γίνει διαχείριση των 13 θυροφραγμάτων από τα οποία διέρχεται.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της λίμνης με τις εισροές νέων υδάτων, προσθετικά των νερών που συγκεντρώνονταν μέχρι σήμερα από βροχοπτώσεις, αναμένεται να μεταβληθούν, καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης, καθώς θα δέχεται περίπου 150.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα από τον Πηνειό.

Η προσωρινή αναστολή της ποτάμιας παροχής στις 20 Ιουλίου, η τρίμηνη διατήρηση των υδατικών αποθεμάτων και οι ανανεώσεις κυρίως με ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, άλλαξε και τα ποταμίσια νερά θα αυξήσουν τον όγκο του νερού στη λίμνη, φθάνοντας στα βαθύτερα σημεία τα δύο μέτρα.

Το έργο της επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας είναι ένα σύνθετο έργο με 8 εργολαβίες προϋπολογισμού πάνω από 200 εκατ. € & αποτελείται: από ένα Ταμιευτήρα 38.500 στρ. με αναχώματα 23 χιλιομέτρων, 4 συλλεκτήρες 28 χιλιομέτρων, ορισμένα έργα εισόδου και εξόδου του νερού, αντλιοστάσια, έργα μεταφοράς νερού για άρδευση, έργα ύδρευσης περιοχής Βόλου, έργα υγροβιοτόπων, οικοτουριστικής ανάπτυξη, έργα ορεινής υδρονομίας κ.λπ.

Οι εργασίες του ομώνυμου Ταμιευτήρα άρχισαν πριν από 16 χρόνια (σύμβαση 24/9/1999) στην περιοχή της Κάρλας. Η χωρητικότητα του Ταμιευτήρα είναι 180 εκατ. μ3 και η ωφέλιμη 60 εκατ. μ3., ενώ προβλέπεται να γεμίζει με νερό από τον Πηνειό (70-80%) και με νερό χειμερινών απορροών (20-30%) από τις γύρω λεκάνες.

Παράταση εκμισθώσεων

Τέλος, στην αγωνία εκατοντάδων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, βάζει προσεχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, καθώς παρατείνει για ένα χρόνο τις μισθώσεις των παρακάρλιων περιοχών.

Το καλοκαίρι έληξε η παράταση των τριών ετών, στη διάρκεια των οποίων η διανομή γινόταν με το παλιό καθεστώς, με την ανανέωση της παραχώρησης των εκτάσεων στους δικαιούχους αγρότες.

Ο νόμος 4061/12, ορίζει διανομή με δημοπρασία ή μοριοδότηση, με δικαίωμα συμμετοχής να έχουν αγρότες και από άλλες, εκτός Κάρλας, περιοχές, προκαλώντας αντιδράσεις από συνεταιριστές και αγρότες της περιοχής οι οποίοι δεν γνώριζαν αν και πως θα καλλιεργήσουν τις εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του υπουργείου κ. Νικ. Στουπή, στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες εκτάσεις που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα, θα δίνεται λύση με αναδρομική ισχύ για τις παρακάρλιες περιοχές.

Σχετική ομόφωνη απόφαση έχει λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, προτείνοντας τροποποίηση του νόμου και παραχώρηση των εκτάσεων με μοριοδοτικά κριτήρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και όχι με δημοπρασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου