ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διαχρονικός ο Ρήγας

διαχρονικός-ο-ρήγας-274999

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο χώρο του αμφιθεάτρου «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά την προσφώνηση του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου – Ρήγα, Δημήτριου Καραμπερόπουλου και την ολιγόλεπτη αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο «Ενας όψιμος, άδικος επικριτής του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή», οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις τρεις θεματικές ενότητες του Διεθνούς Συνεδρίου, τις αρχαίες Φερές, το νεότερο Βελεστίνο και το Ρήγα. Η όλη παρουσίαση εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους για τον πλούτο των αξιόλογων μελετών, οι οποίες περιέχονται στον εκ 1.300 σελίδων τόμο των πρακτικών.

Η αρχαιολόγος κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, Δ.Φ., πρ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, παρουσίασε με ενάργεια τις 15 μελέτες τις αναφερόμενες στις αρχαίες Φερές, τονίζοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά της κάθε μελέτης στην αρχαιολογική έρευνα.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Καμηλάκης, συντάκτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τις 20 μελέτες των Πρακτικών τις σχετικές με την ιστορία του νεότερου Βελεστίνου. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε κάθε μία εξ αυτών και τη σημασία της για την ιστορικότητα της περιοχής Βελεστίνου.

Στην τρίτη ενότητα με τις 48 μελέτες για τον Ρήγα αναφέρθηκε ο Χαρ. Μηνάογλου, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ενοποίησε σε κατηγορίες τις τόσες μελέτες και ανέλυσε τη σημασία της κάθε μιας εξ αυτών στην καθόλου έρευνα και επεσήμανε τα καινούργια στοιχεία, τα οποία προσφέρουν στην έρευνα περί Ρήγα Βελεστινλή.

Χαιρετισμό στο τέλος απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, επισημαίνοντας τη σημασία των Συνεδρίων στην ιστορική γνώση, καθώς επίσης και ο Νικόλας Δεληγεώργης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη, αναφέροντας την προσφορά του Ιδρύματος στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επιφανείς Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πνεύματος και μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου – Ρήγα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου