ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Πυροτέχνημα» οι καταγγελίες

πυροτέχνημα-οι-καταγγελίες-284443

«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου τις κατηγορίες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπου Πάσχου, σχετικά με την καταγγελία στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Σε αναλυτική γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Κατανοούμε την αγωνία του κ. Πάσχου μετά την επανεμφάνιση της πρώην Δημάρχου στο προσκήνιο (ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ότι παραμένει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της μείζονος αντιπολίτευσης, επίσκεψη στο υπό κατασκευή σχολείο ΕΠΑΛ κλπ) και του δηλώνουμε ότι δεν είναι δικιά μας ευθύνη η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται».

Αναλύοντας ένα προς ένα τα «επίμαχα» στα οποία είχε αναφερθεί με προηγούμενη ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωση τα εξής:

«1. Καταρχήν διαπιστώνουμε ότι ενώ εδώ και ένα χρόνο διατυμπάνιζαν ότι παραλάβαμε «πλεόνασμα» 1.200.000€ στο έγγραφο – καταγγελία είναι πιο προσεκτικοί και το ποσό τώρα γίνεται 420.000€. Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εκτεθούν. Σήμερα εκτίθενται και μάλιστα με την υπογραφή τους.

Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλή το Δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα ανέλαβε την 01/09/2014. Οπως όλοι γνωρίζουμε ο Δήμος έχει συνέχεια και έπρεπε να πληρώσουμε τον υπερβολικό αριθμό των εικοσιτεσσάρων 8μηνων συμβάσεων για τους τελευταίους δυόμιση μήνες 75.000€. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις χρέωσαν το Δήμο 300.000€ χωρίς να μπορούν να πληρωθούν ανταποδοτικά από τις υπηρεσίες καθαριότητας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχοντας υπεύθυνη στάση στη τρέχουσα οικονομική κατάσταση για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πήρε μόνο τέσσερις υπαλλήλους με 8μηνη σύμβαση.

Πληρώσαμε : 22 δίμηνες συμβάσεις πυροπροστασίας 52.000€ που είχαν προσληφθεί από την κ. Λαίτσου τον Αύγουστο του 2014 και ενώ είχε χάσει τις εκλογές, καύσιμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής 33.000€, το έργο «Αντιπλημμυρική Προστασία Κεραμιδίου 2013» 64.000€, το έργο «Περιφερειακός Στεφανοβικείου» 55.000€, το έργο «Αποκατάσταση Οδούς από αποχέτευσης Βελεστίνου» 33.000€.

Η Δημοτική Αρχή μέχρι 31/12/2015 πλήρωσε έργα και προμήθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής επιπλέον των προηγουμένων 186.000€. Συμπληρώνουμε ότι στις προηγούμενες δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η «κατασπατάληση» του Δημοσίου Χρήματος και οι αλόγιστες δαπάνες που μας κατηγορούν οι «λασπολόγοι» και οι «φωστήρες» της οικονομικής επιστήμης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τριμηνιαίες εκθέσεις

2. Απαντώντας στο ερώτημα για τις τριμηνιαίες εκθέσεις Α & Β Τριμήνου 2015 «αναφέρουμε ότι ο κ. Κουσκουρίδας τις παρέλαβε μαζί με την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής της οποίας αποτελούσαν θέματά της τη Δευτέρα 28/09/2015. Σημειώνουμε ότι το έγγραφο – καταγγελία στάλθηκε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Τύπο την Τετάρτη 30/09/2015. Προφανώς ο κ. Κουσκουρίδας δεν ενημέρωσε τον κ. Πάσχο (ή κάτι άλλο συμβαίνει και τον άφησε να εκτεθεί ;). Έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε σκηνές «προσεχώς» από το έργο που θα παιχθεί στο Δήμο Ρήγα Φεραίου μετά από 4 χρόνια με τίτλο «Ποιος θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης» προς το παρόν συστήνουμε στην κα. Λαίστου, τον κ. Πάσχο και τον κ. Κουσκουρίδα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις για το Α & Β Τρίμηνο του 2015 έχουν ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή και έχουν υποβληθεί για έγκριση στην Περιφέρεια.

3. Τη «συγκεκριμένη διαπίστωση» την έκανε ο έτερος «φωστήρας» των οικονομικών κ. Κουσκουρίδας στην Οικονομική Επιτροπή όπου και την προσυπογράφουν οι καταγγέλλοντες. Ο Δήμος έχει συνέχεια και πρέπει να λειτουργήσει. Πως προκύπτει τώρα η αρνητική θέση 372.907,47€ και τι είναι αυτό στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου (Κ.Α.Π.) είναι 120.000, όμως στο ταμείο του Δήμου μπαίνουνε 95.000€ (παρακράτηση δανείων προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, ΔΕΥΑΡΦ, ΣΥΔΙΣΑ) με αποτέλεσμα κάποιους μήνες να μην επαρκούν τα χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία (-25.000€ το μήνα).

Δηλώνουμε ότι Δήμος Ρήγα Φεραίου από 01/01/2015 όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους 324 Δήμους της Ελλάδας δεν του καταβάλλεται το ποσό των 21.000€ ανά μήνα με σκοπό την αποπληρωμή λειτουργικών δαπανών από τα παρακρατηθέντα, ποσό που έπαιρνε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συνολικά ετήσιο ποσό 264.000€. Επίσης δεν του έχει καταβληθεί ΣΑΤΑ από τον μήνα Απρίλιο 2015 (5*19.000€=95.000€), ποσά έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών και ακόμη και σήμερα δεν του έχουν καταβληθεί.

Αυτή τη στιγμή η πραγματική θέση του Δήμου Ρήγα Φεραίου που φορά τα τακτικά έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που δίνονται μέσω της ΔΕΗ είναι ΜΗΔΕΝ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα χρέος προς τη ΔΕΗ 313.000€ που έφτασε τις 418.000€ λόγω του ότι ο Δήμος πλήρωνε το ρεύμα των υδρευτικών γεωτρήσεων μέσω των ανταποδοτικών τελών και τα χρήματα τα εισέπραττε η ΔΕΥΑΡΦ. Σήμερα λόγω της μεταφοράς των υδρευτικών γεωτρήσεων στη ΔΕΥΑΡΦ και της ορθολογικής χρέωσης των τελών το χρέος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στις 239.000€, δηλαδή έχει γίνει μια αποπληρωμή της τάξεως των 179.000€ κάτι που οι «φωστήρες» των οικονομικών που υπογράφουν την καταγγελία δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους. Οπως προκύπτει από τα παραπάνω ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μετά από τη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών από τον Δήμαρχο κ. Νασίκα, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Παπαρούνα και το Οικονομικό Επιτελείο του Δήμου μέσα στο 2016 θα αρχίσει να εισπράττει από τη ΔΕΗ ανταποδοτικά τέλη, θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και θα βγει από το τέλμα που τον είχε «ρίξει» η προηγούμενη Δημοτική Αρχή» αναφέρει η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου.

4. Οσων αφορά τα στοιχεία που ζήτησε η Αντιπολίτευση σχετικά με τις δαπάνες κατανάλωσης των καυσίμων «είναι γνωστό ότι όλα τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μπορούν όλοι οι Δημότες καθώς και οι καταγγέλλοντες να δουν όλες τις δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα του Δήμου, ΔΕΥΑΡΦ, Ν.Π.Δ.Δ. και των σχολικών επιτροπών.

5. Σχετικά με το αν υπήρχαν μετρητά στο ταμείο του Δήμου (307.000€-322.000€) είναι πασιφανές αλλά το επιβεβαιώνει και εγγράφως ο ταμίας του Δήμου μετά την «καταγγελία» ότι οφείλεται στο ότι δεν είχαν ξεχρεωθεί κάποια εντάλματα που αφορούσαν μισθοδοσίες στο σύστημα γενικής λογιστικής. Είναι δυνατόν να είχαμε μετρητά 320.000€ και να μη πληρώνουμε τους προμηθευτές; Οσοι έχουν στοιχειώδη γνώση για τη λειτουργία ενός Δήμου δεν θα έπρεπε καν να το αναφέρουν.

6. Η προσφυγή για τις εκδηλώσεις του Ν.Π.Δ.Δ. βρίσκεται προς εξέταση στη Περιφέρεια και θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε την απάντηση της.

7. Σχετικά με την υποβολή πρότασης ευνοϊκής χρηματοδότησης σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΚΕΔΕ έγινε για συγκεκριμένους λόγους, δηλαδή αποπληρωμής παλαιών οφειλών και συνεχιζόμενων έργων. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει συνεχιζόμενα έργα (που αποτελούν υποχρεωτικές δαπάνες) ύψους 1.260.000€. Τα συγκεκριμένα έργα τα είχε εντάξει για χρηματοδότηση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή από έσοδα του Δήμου τα οποία δεν είχε διασφαλίσει και καλούμαστε τώρα εμείς να τα αποπληρώσουμε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Κλείνοντας την παραπάνω ανακοίνωση, οι επικεφαλής του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπογραμμίζουν ότι «τιμώντας την εντολή που μας έδωσαν οι Δημότες μας θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να πορευόμαστε στη συνέχεια της θητείας μέχρι το 2019 με τη ίδια διάθεση, αξιοπιστία, δράσεις και προτάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη προοπτική, στήριξη και επίλυση των προβλημάτων των συνδημοτών μας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και μια πρωτοφανή οικονομική κρίση για το Δήμο και τη χώρα, όμως κοιτώντας τους στα μάτια τους διαβεβαιώνουμε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, το Οικονομικό Επιτελείο και η ομάδα πλειοψηφίας θα διαχειρίζονται τα θέματα με εντιμότητα, διαφάνεια και προοπτική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου