ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σημαντικός υγροβιότοπος η Κάρλα

σημαντικός-υγροβιότοπος-η-κάρλα-293250

Περισσότερα από 200 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στη λίμνη Κάρλα, η οποία έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε ένα διάσημο ορνιθοτουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων. Ειδικά τις περιόδους του φθινοπώρου και της άνοιξης (περίοδοι μετανάστευσης πουλιών), όταν δηλαδή στη λίμνη υπάρχουν άπειρα είδη πτηνών, οι ορνιθοτουρίστες στη Θεσσαλία μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.

Οπως επεσήμανε η Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: «Στη λίμνη Κάρλα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Κατά τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών, που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάθε χρόνο στα μέσα του Γενάρη σε σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, έχουν καταμετρηθεί στην Κάρλα περισσότερα από 22.700 πουλιά. Ο συγκεκριμένος υγρότοπος κατατάσσεται 4ος σε αριθμό υδρόβιων πουλιών αμέσως μετά τον Αμβρακικό κόλπο, τον Εβρο και τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που αποτελούν τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας».

Αμεσο επακόλουθο της ανάπτυξης του ορνιθοτουρισμού στην Κάρλα θα είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας στην περιοχή. Το μόνο πιθανό εμπόδιο που υπάρχει είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει τα απαραίτητα καταλύματα, ώστε να αναλάβουν τη φιλοξενία των ορνιθοτουριστών. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πορταριά, τη Μακρινίτσα και το Βόλο, που ήδη εξετάζουν την πιθανότητα να κάνουν ένα άνοιγμα προς τους ορνιθοτουρίστες σε μια προσπάθεια να καταχωρηθεί η λίμνη Κάρλα ως προορισμός για birdwatching. Αυτά τα καταλύματα μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη λύση μέχρις ότου η Κάρλα αποκτήσει τις κατάλληλες υποδομές.

«Η δημιουργία καταλυμάτων στην Κάρλα δεν θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, διότι οι ορνιθοτουρίστες δεν επιθυμούν διακοπές σε ξενοδοχεία με πολλές ανέσεις. Ενα κατάλυμα χρειάζεται απλώς να τους παρέχει πρωινό νωρίς το πρωί, όταν δηλαδή θα ξεκινούν για την ορνιθοπαρατήρηση, και αν δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ένα van που θα τους μεταφέρει στο σημείο της παρατήρησης» υπογράμμισαν μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι του Ecotourism-greece.com.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) προσπαθεί αρκετά για την ανάπτυξη του ορνιθοτουρισμού στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία ντόπιων ξενοδόχων σε διεθνείς εκθέσεις birdwatching όπως το British Birdwatching Fair.

Βασικές περιοχές καταγωγής ορνιθοτουριστών είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σκανδιναβία και η Γερμανία. Οι ορνιθοτουρίστες είναι φυσιολάτρες και ενδιαφέρονται να προσθέτουν στη λίστα τους νέα είδη πουλιών. Και η Κάρλα είναι ιδανική γι’ αυτούς. Π.χ. το 2015 καταγράφηκαν εκεί 660 αργυροπελεκάνοι. Ετσι η Κάρλα έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική αποικία ενός πτηνού, που απειλείται με εξαφάνιση. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα φιλοξενεί το 20% του παγκοσμίου πληθυσμού των αργυροπελεκάνων, γεγονός που την καθιστά τη σημαντικότερη χώρα για το είδος στον κόσμο.

Τέλος, ευχάριστη έκπληξη για κάθε ορνιθοτουρίστα είναι το γεγονός ότι στα χωριά γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 κιρκινέζια (Falco naumanni), τα οποία είναι μεταναστευτικά γεράκια, που φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε κτίρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου