ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σημαντικό μνημείο στα Κανάλια

σημαντικό-μνημείο-στα-κανάλια-415625

Εκδήλωση της Σχολής Ακαδημίας Στανισλάβσκι στο Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου

Επίσκεψη στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στην περιοχή των Καναλίων πραγματοποίησε πρόσφατα ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας.

Μετά από την πρόσφατη διοργάνωση δεκαήμερου διαδραστικού σεμιναρίου υποκριτικής τέχνης στο Βόλο από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ρώσο σκηνοθέτη Leonid Anisimov και με βασικό δεδομένο πλέον την ίδρυση στην Ελλάδα, με έδρα την πόλη μας, Σχολής της Διεθνούς Ακαδημίας Στανισλάβσκι από τον ίδιο, αποφασίστηκε από τα ιδρυτικά της μέλη, συνάντηση όλων των συμμετεχόντων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου στον ανακαινισμένο ιστορικό Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας, όπου τα θυρανοίξια τελέστηκαν πρόσφατα στις 20 Μαΐου.

Η σημαντική αυτή στοχευμένη επίσκεψη στη συγκεκριμένη περιοχή, έγινε με γνώμονα την ιδιαιτερότητα του τόπου, διότι παρουσιάζει τόσο ανθρωπολογικά, όσο ιστορικά αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία τα οποία για την της Διεθνούς Ακαδημίας Στανισλάβσκι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον προς όφελος στο μέλλον. Η μετάβαση των επισκεπτών για να είναι εύκολη, ασφαλής και οικονομική έγινε με λεωφορείο βανάκι, έχοντας παράλληλα με τη συνύπαρξή των κατά τη διάρκεια της διαδρομής, την εμπειρία ξενάγησης και πλήρους ενημέρωσης για τη λίμνη Κάρλα και γενικότερα για την περιοχή.

Συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον και η φιλοξενία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων καθώς και των Καναλιωτών κατοίκων. Θεώρησαν επίτιμο προσκεκλημένο το παράρτημα της Σχολής της Διεθνούς Ακαδημίας Θεάτρου «Stanislavski» που εδρεύει στο Βόλο υπό την αιγίδα του Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και συνεργασίας του Νομού Μαγνησίας. Ο δραστήριος εφημέριος του χωριού π. Αθανάσιος Σκοπιανός, γνωρίζοντας από ημέρες τη μετάβαση ομάδας μαθητών της Σχολής Ακαδημίας Στανισλάβσκι και μελών του Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και συνεργασίας του Νομού Μαγνησίας, στο βυζαντινό ναό του αγίου Νικολάου Καναλίων, χάρηκε πάρα πολύ για την επιλογή αυτή και προετοίμασε προς ικανοποίηση όλων, ένα αφιέρωμα – εκδήλωση στη «Μνήμη Φώτη Κόντογλου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αυτού Ελληνα συγγραφέα και αγιογράφου οποίος είχε περάσει από τον Βυζαντινό Ναό. Μάλιστα το πρότεινε, γιατί θέλησε να παραλληλίσει και να παρομοιάσει, όπως είπε ο ίδιος, το βλέμμα αυτής της επίσκεψης με το βλέμμα του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής: Υποδοχή του παραρτήματος, Τέλεση του Μικρού Αποδείπνου και Τρισάγιο στη μνήμη του συγγραφέα και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, ξενάγηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό του ιερού ναού. Στη συνέχεια στον πλακόστρωτο προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, από τον δάσκαλο Γιώργο Βαρσαμά, κάτοικο των Καναλίων καθώς και την αφήγηση σύντομου διηγήματος του τιμώμενου συγγραφέα με τίτλο «Η ευλογημένη πλάση. Περπατώντας στην εξοχή» από την Βασιλική Τράκη το γένος Στεργίου με ρίζα Καναλιώτικη και την Αννα Παυριανίδου. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας γαλλικής παραγωγής «Απαγορευμένα παιχνίδια», την οποία επέλεξαν και είχαν προγραμματίσει στελέχη της Σχολής κρίνοντας ότι είναι γυρισμένη με βάση της μεθόδου Stanislavski.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου