ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντίστροφη μέτρηση για την επιθεώρηση της Κάρλας

αντίστροφη-μέτρηση-για-την-επιθεώρησ-425005

Κλιμάκιο Ευρωπαίων αξιωματούχων επισκέπτεται το έργο το Σεπτέμβριο

Πρωτοβουλίες για την αποπεράτωση έργων του ΕΣΠΑ μέσω παράτασης του προγράμματος και χρηματοδότησης από ειδικό λογαριασμό ώστε να μην απενταχθούν και να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε επιστροφή κοινοτικών πιστώσεων, παρουσίασε και χθες ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών κ. Κων. Αγοραστός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βόλο για την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων έργων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έργα στη Θεσσαλία λόγω της ειδικής χρηματοπιστωτικής κατάστασης στη χώρα και σημείωσε πως χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να αντικρουστεί η ύφεση και η χώρα να πορευτεί στην ανάπτυξη.

«Αυτή την περίοδο, είπε, αντιμετωπίζουμε τρία σημαντικά προβλήματα με τα έργα.

Το πρώτο αφορά σε έργα που έχουν τους πόρους στον ειδικό ενάριθμο. Γι’ αυτά κάνουμε τις πληρωμές βάσει των λογαριασμών που μας καταθέτουν οι κατασκευαστές αλλά οι Τράπεζες δεν πληρώνουν.

Το δεύτερο αφορά σε έργα στα οποία έχουν γίνει οι κατανομές αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας δεν βάζει τα χρήματα για να πληρωθούν οι κατασκευαστές.

Το τρίτο σημαντικό πρόβλημα αφορά την κατηγορία εκείνων των έργων τα οποία ενώ είναι στο ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, δεν έχουν γίνει οι κατανομές από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Πιστεύω πως μετά από τη σημερινή συμφωνία, θα υπάρξει η απαιτούμενη ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να σας πω επίσης πως αντιμετωπίζουμε προβλήματα ακόμη και στις διαδικασίες λόγω αυτής της ειδικής κατάστασης στη χώρα, αφού ενώ το ΤΣΜΕΔΕ δίνει εγγυητικές επιστολές, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, οφείλουμε να αναλάβουμε ως χώρα τις πρωτοβουλίες εκείνες για να αντικρούσουμε την ύφεση και να πορευτούμε στην ανάπτυξη. Τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, δημιουργούν φθορά κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά ως χώρα, με αναπτυξιακά έργα.

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία προκαταβολική πίστωση χρημάτων σε ένα ταμείο, ένα κεφάλαιο που θα ανακυκλώνεται διαρκώς και θα αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των έργων. Ετσι θα σταματήσει αυτή η ασφυξία και θα δημιουργηθεί η απαραίτητη κίνηση στην οικονομία. Διαφορετικά με αυτά τα μέτρα δε θα μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο έργο της Κάρλας, το οποίο θα επιθεωρήσει στο τέλος του ερχόμενου Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών που πραγματοποιούνται με κοινοτική συγχρηματοδότηση.

Επανέλαβε πως το έργο, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ε.Ε., χρηματοδοτείται από τρεις φορείς της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μην εκταμιεύει χρήματα και κατά συνέπεια να οφείλονται χρήματα στον ανάδοχο, ο οποίος προγραμματίζει ανάλογα τις εργασίες του. Υπενθύμισε πως σε περίπτωση που απαιτηθεί επιστροφή κοινοτικών ενισχύσεων, αυτές θα αγγίξουν τα 180 εκατ. ευρώ, μαζί με τα χρήματα που δόθηκαν για απαλλοτριώσεις.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου