ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανάδειξη του μνημειακού πλούτου

ανάδειξη-του-μνημειακού-πλούτου-427241

Πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού

Οι προοπτικές ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού έχουν τεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου, έχοντας ως σημείο αναφοράς το μνημειακό πλούτο της περιοχής.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στα διοικητικά όρια του Δήμου και υπολογίζονται σε περισσότερα από 30, γεγονός το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μελλοντικούς επισκέπτες. «Από την αρχή της θητείας μας εργαζόμαστε πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να δώσει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου, υπεύθυνος παιδείας, πολιτισμού και διοικητικών θεμάτων.

Ο Ρήγειος αγώνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ως στόχο την άθληση και την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων, που μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η επισήμανση του ίδιου αντιδημάρχου ότι «ο Ρήγειος δρόμος πραγματοποιήθηκε προκειμένου να γνωρίσουμε τα αρχαία που βρίσκονται γύρω από το Βελεστίνο. Ξεκινήσαμε από τους αρχαίους τάφους της Χλόης, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας έξω από το Βελεστίνο, στους θολωτούς τάφους, το άγαλμα του Ρήγα και τα υπόλοιπα σημεία αναφοράς, εξηγώντας στους δρομείς την σημασία των συγκεκριμένων μνημείων».

Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στην περιοχή των Καναλίων, ο οποίος αποτελεί σημαντικό τεκμήριο της Βυζαντινής περιόδου.

Πλούτος αρχαιολογικών ευρημάτων συνθέτει παράλληλα τη διαχρονική παρουσία της λίμνης Κάρλας από την προϊστορική έως και τη νεότερη περίοδο, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ενίσχυση του αρχαιολογικού τουρισμού. «Δημιουργούμε εθελοντικές ομάδες για δεντροφυτεύσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα από το Σεπτέμβριο και ο πρόσφατος ποδηλατικός γύρος που πραγματοποιήθηκε, είχε ως στόχο να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους εθελοντές της περιοχής μας» υπογραμμίζει ο κ. Γκογκινούδης, για να προσθέσει ότι «θα πραγματοποιήσουμε δενδροφυτεύσεις στα σημεία που θα μας υποδείξουν οι γεωπόνοι του Δήμου. Θα φυτέψουμε δέντρα σε συνεργασία με Συλλόγους και σχολεία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος».

Πάγια θέση του ίδιου αντιδημάρχου είναι ότι εάν αναδειχθεί ο μνημειακός πλούτος της περιοχής, παράλληλα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν περιμετρικά της λίμνης Κάρλας, σε συνάρτηση με τα Μουσεία που λειτουργούν και όσα βρίσκονται υπό δημιουργία, θα δημιουργηθεί σταθερή τουριστική κίνηση στην περιοχή. Το όραμα του κ. Γκογκινούδη συνοψίζεται στη φράση «πρωταρχικός στόχος είναι μέχρι το τέλος της θητείας μας, να αναπτυχθεί τουριστικά ο δήμος και να υπάρχουν διαρκώς αφίξεις λεωφορείων με πολλούς επισκέπτες, μαθητές σχολείων και ενήλικες, οι οποίοι θα δώσουν πνοή ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου