ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Συγκέντρωσαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων

συγκέντρωσαν-υπολείμματα-φυτοφαρμάκ-478397

97 κενές συσκευασίες αφαιρέθηκαν από την κύρια τάφρο μεταφοράς νερού από τον Πηνειό στην Κάρλα

Μεγάλος αριθμός υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που μεταφράζονται σε 97 κενές συσκευασίες, συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια εθελοντικού καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε στην τάφρο 2Τ η οποία είναι η κύρια τάφρος μεταφοράς νερού από τον Πηνειό στη λίμνη Κάρλα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου τοποθετώντας την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, συνέλεξε απορρίμματα και υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία εντοπίζονταν εντός της τάφρου 2Τ. Από την απογραφή των απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν εννέα σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία αποτελούνταν από 227 πλαστικά και 92 γυάλινα μπουκάλια.

Παράλληλα σε τρεις ειδικές σακούλες, τις οποίες ο Φορέας προμηθεύθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, συγκεντρώθηκαν 97 κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγήθηκαν σε κάδους ανακύκλωσης, ενώ τα υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων θα οδηγηθούν σε ειδικούς κλίβανους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι επείγουσα και επιβεβλημένη η αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και νοοτροπίας και αυτό επιτυγχάνεται με την τήρηση εθνικών νόμων και κοινοτικών οδηγιών που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει τόσο την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων όσο και την προσπάθεια περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, καλώντας κάθε πολίτη να συμβάλλει με το δικό του τρόπο στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Τα μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 4 Ιουνίου τον εθελοντικό καθαρισμό της συγκεκριμένης τάφρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Τα μέλη του ίδιου φορέα υπογραμμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου παρατηρούνται φαινόμενα ρίψης σκουπιδιών, μπαζών και υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην Τάφρο 2Τ. Αυτές οι ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν στη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων της λίμνης Κάρλας και των μικρότερων ταμιευτήρων, στη μείωση της άγριας χλωρίδας και πανίδας προκαλώντας περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου