ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σπάνια είδη πελεκάνων στην Κάρλα

σπάνια-είδη-πελεκάνων-στην-κάρλα-489864

Σύμφωνα με την πανελλαδική απογραφή πελεκάνων ο υγρότοπος φιλοξενεί περισσότερους από 700

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η πανελλαδική απογραφή πελεκάνων στον υγρότοπο της Κάρλας, που είναι εξαιρετικά σημαντικός και φιλοξενεί περισσότερα από 700 σπάνια είδη. Η δράση αυτή αφορούσε στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων, του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα.

Μέσα από την απογραφή αποδείχθηκε ότι ο υγρότοπος της Κάρλας φιλοξενεί περίπου 660 άτομα αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και 125 άτομα ροδοπελακάνους (Pelecanus onocrotalus) αναδεικνύοντάς τον ως χώρο εξέχουσας σημασίας για την ορνιθοπανίδα σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας. Γνωρίζοντας το μέγεθος του πληθυσμού των πελεκάνων που χρησιμοποιούν τον ταμιευτήρα, είναι αντιληπτό ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξασφάλιση της προστασίας του και τη διατήρηση της αναπαραγωγής τους.

Στόχος της απογραφής είναι η εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού των δύο ειδών πελεκάνων, που χρησιμοποιούν τους υγροτόπους της χώρας μας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου αλλά και τις πληθυσμιακές τάσεις των πουλιών αυτών στα Βαλκάνια γενικότερα. Η Ελλάδα έχει, μαζί με το Καζακστάν, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιβίωση του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στη Γη, μιας και το 22-28% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έδαφός της.

Η απογραφή έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ). Η καταμέτρηση έγινε στην κούρνια των πελεκάνων, όσο γινόταν πιο κοντά στην ώρα της δύσης, ώστε να καταμετρηθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων. Υπήρχαν δύο ομάδες καταμέτρησης με αποτέλεσμα η διαδρομή να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθούν διπλομετρήσεις από πιθανές μετακινήσεις ατόμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου