ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παράταση καλλιεργητικής περιόδου στην Κάρλα

παράταση-καλλιεργητικής-περιόδου-στ-496969

Ικανοποίηση της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος παραχώρησης εκτάσεων

Παράταση για ακόμη μια καλλιεργητική περίοδο δίνεται στους κτηματίες της Κάρλας, ενώ παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να τροποποιηθεί ο νόμος 4061/12, που προβλέπει την παραχώρηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μέσω δημοπρασίας.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός έκανε δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου, για τροποποίηση του νόμου και την παραμονή του ίδιου καθεστώτος που ίσχυε μέχρι και τη φετινή καλλιεργητική περίοδο 2014-2015. Ο

κ. Αγοραστός επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα Κανάλια για τα Θυρανοίξια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και για το θέμα των αγροτικών εκτάσεων στην Κάρλα.

Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε πως θα δοθεί παράταση του «μέχρι σήμερα» ισχύοντος καθεστώτος για τα παρακάρλια κτήματα και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που εξυπηρετεί χρονικά, την διεκδίκηση της τροποποίησης του νόμου.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Παρσάς Ευάγγελος, δήλωσε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας ότι: «Πρέπει να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Νασίκα, τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό που αφουγκράστηκε το αίτημα των αγροτών της παρακάρλιας περιοχής. Η πρόταση που κατέθεσα έπειτα από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα, σχετικά με τη διεκδίκηση από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τροποποίηση του νόμου 4061/12 στις παρακάρλιες εκτάσεις, δεν είναι ανέφικτη και εκφράζει την επιθυμία των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην περιοχή της Κάρλας».

Μετά από ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Δήμου προτείνεται συγκεκριμένα, η τροποποίηση του νόμου και η παραχώρηση των εκτάσεων με μοριοδοτικά κριτήρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και όχι με δημοπρασία. Στο σημείο αυτό ο κ. Παρσάς επισημαίνει ότι «είναι άδικο να παραχωρούνται οι εκτάσεις σε αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με την περιοχή, καθώς οι δικαιούχοι των εκτάσεων από το 1962 είναι κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών του Δήμου μας».

Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δημοπράτηση των εκτάσεων του νομού μας, το 70% αποτελεί ενδιαφερόμενους από το νομό Λάρισας. «Θα ήταν άδικο στην εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με τα κόστη παραγωγής σε κτηνοτρόφους και αγρότες να βρίσκονται στα ύψη, να στερείται από πολλούς το δικαίωμα να συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό μερίδιο στα κτήματα της Κάρλας. Για αυτούς τους λόγους, η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου νοιώθει ικανοποίηση με την εξέλιξη να παραταθεί το ισχύον καθεστώς για ακόμη μια χρονιά, ώστε να υπάρξει και κατάλληλος χρόνος να διεκδικηθεί η τροποποίηση του νόμου 4061/12 ο οποίος δεν εξυπηρετεί συμφέροντα των συνδημοτών μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ίδιου αντιδημάρχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου