ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εθελοντική ομάδα δράσης

εθελοντική-ομάδα-δράσης-528978

Συγκροτήθηκε στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου με στόχο τη διάσωση σπάνιων ειδών

Εθελοντική ομάδα δράσης για το Κιρκινέζι συγκροτήθηκε στους δήμους Ρήγα Φεραίου, Κιλελέρ, Φαρσάλων, με στόχο τη διάσωση των σπάνιων ειδών που ζουν στην περιοχή.

Εχοντας ως στόχο την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο πρόγραμμα «LIFE για το Κιρκινέζι» καθώς και την ευαισθητοποίησή της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ένας από τους εταίρους του συγκεκριμένου προγράμματος) συγκρότησε μία Εθελοντική Ομάδα Δράσης για το Κιρκινέζι, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου.

H Εθελοντική Ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τις επισκευές και συντήρηση των τεχνητών φωλιών, την επικοινωνία και ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και των ιδιοκτητών των κτιρίων όπου φωλιάζουν τα Κιρκινέζια ή έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές, τη συμμετοχή στις δράσεις παρακολούθησης και απογραφής του πληθυσμού του Κιρκινεζιού.

Παράλληλοι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Κιρκινεζιών, η ενημέρωση των επισκεπτών μέσω της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις επικοινωνίας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε τεχνικές παρακολούθησης πουλιών και των περιοχών τους μέσα από τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Εθελοντικό Δίκτυο των ΙBA Caretakers (Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το οποίο δραστηριοποιείται από το 2003.

Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και τον δήμο Ρήγα Φεραίου, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα http://www.life-kirkinezi.gr/, αλλά και στο facebook https://el-gr.facebook.com/LifeKirkinezi. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στις δράσεις του προγράμματος, μπορούν να επικοινωνήσουν, αντίστοιχα, με τον υπεύθυνο της Εθελοντικής Ομάδας Σταύρο Πολύμερο (κινητό 6974886234, email [email protected]).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου