ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανάπτυξη οικοτουρισμού στην Κάρλα

ανάπτυξη-οικοτουρισμού-στην-κάρλα-545657

Ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της λίμνης και στον τουριστικό τομέα

Hμερίδα που θα ανοίξει το δρόμο για τον οικοτουρισμό στην αναγεννημένη λίμνη Κάρλα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 (21 Μαΐου). Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Mουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, θα παρευρεθούν ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, τοπικοί άρχοντες και άλλοι σχετικοί φορείς της περιοχής. Θα περιλαμβάνει ενημέρωση των ντόπιων επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με τον οικοτουρισμό, τον ορνιθοτουρισμό και την αναγέννηση της λίμνης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στην Κάρλα με δωρεάν μεταφορά από το Βόλο.

Εχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης υγροτόπου που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Ο λόγος για την αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, μια προσπάθεια που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της Μαγνησίας.

Η συγκεκριμένη λίμνη αποτελούσε κάποτε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου με μεγάλη οικολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αξία. Ομως αποξηράνθηκε το 1962 επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε ανάγκη για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης, ενώ η Κάρλα προκαλούσε πλημμύρες στις κοντινές γεωργικές καλλιέργειες και οι βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της ευθύνονταν για την έντονη παρουσία κουνουπιών.

Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστώθηκε ότι οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της αποξήρανσης στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που αυτή προσέφερε. Ετσι το 2007 ξεκίνησε με την αρωγή της Ε.Ε. μια προσπάθεια αναγέννησης, με συνέπεια σήμερα ο υγρότοπος να αποτελεί έναν παράδεισο για τα πουλιά με πελεκάνους, ερωδιούς, μαυροπελαργούς, φλαμίγκο, αβοκέτες, κιρκινέζια και πολλά άλλα είδη να τρέφονται και να αναπαράγονται εκεί προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες παρατήρησης και φωτογράφησης. Ολα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα πρόσφορο έδαφος για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής πάντα στο πλαίσιο του αειφόρου και οικολογικού τουρισμού.

Για το σκοπό αυτό, το www.ecotourism-greece.com σε συνεργασία με την εταιρεία NCC – Nature Conservation Consultants ΕΠΕ οργανώνουν στο Βόλο μια ημερίδα για την επαναδημιουργία της Κάρλας και για τις προοπτικές που μπορεί να δώσει στο οικοτουριστικό και ορνιθοτουριστικό προϊόν της Μαγνησίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE+ Φύση: «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11NAT/GR/001011) που στοχεύει στην προστασία του Κιρκινεζιού, γερακιού που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και το Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου