ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ούτε ευρώ από τα δημοτικά ταμεία

ούτε-ευρώ-από-τα-δημοτικά-ταμεία-547400

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τα αποθεματικά

Την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης «υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα Ελλάδος», ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία – η ΛΑΣ με το δημοτικό σύμβουλο Απ. Παπαϊωάννου, κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου πρόκειται για μια «αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης προσπάθεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει ταμειακά διαθέσιμα».

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα που θα θίγουν τη βιωσιμότητα του Δήμου.

«Κατανοούμε όσο κανείς άλλος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, διότι ούτως ή άλλως, η Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι ο φορέας που σηκώνει στις πλάτες της το μεγαλύτερο βάρος των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης», ανέφερε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Νιώθω παράπονο και αγανάκτηση γιατί διαπιστώνω ότι την πληρώνουν πάλι οι νοικοκυρεμένοι δήμοι, όσοι έκαναν χρηστή διαχείριση και μπορούν με τα οικονομικά τους αποθέματα να λειτουργούν δημοτικά δίκτυα κρίσιμων κοινωνικών δομών και να χτίζουν έργα για τους πολίτες. Τα διαθέσιμα του δήμου μας δεν είναι λεφτά του κράτους, δεν προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά από την προσεκτική διαχείριση, την οικονομία μας, την εφαρμογή των νόμων και την είσπραξη προστίμων – περιπτώσεις για τις οποίες δεν χαρίζουμε ούτε ένα ευρώ – προέρχονται από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ δημιουργεί εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλει τη λειτουργία των δήμων. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει επί της ουσίας τη συγκεκριμένη απόφαση, διότι «έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Το ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Πρόκειται για μία όλως αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης, αντίκειται στο Σύνταγμα, που προβλέπει και διασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και την επάρκεια των πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία πραξικοπηματική ενέργεια, αντίθετη, στην ευρωπαϊκή και εθνική Νομοθεσία και τους θεσμούς.

Καταδικάζουμε ως άκρως αντισυνταγματική, αντικείμενη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυθαίρετη και καταχρηστική την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σεβαστούν το Σύνταγμα και τους Νόμους και να ανακαλέσουν άμεσα την Πράξη Νομοθετικού. Καλούμε τη Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλούμε το Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να αποφανθεί οριστικά η Δικαιοσύνη. Εξουσιοδοτούμε το Δήμαρχο να προβεί σε οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια και σε οποιαδήποτε δικαστική δαπάνη απαιτηθεί στα κρατικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου