ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Από το Βελεστίνο… στην Αμερική ρίγανη και τσάι του βουνού

από-το-βελεστίνο-στην-αμερική-ρίγανη-562065

Κοσμογυρισμένη η «φεραία γη»

Από Ευρώπη μέχρι και Αμερική «ταξιδεύει» η ρίγανη του Βελεστίνου. Για να είμαστε πιο ακριβείς η ρίγανη «φεραία γη» καλλιεργείται στην περιοχή του Βελεστίνου και μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα δυνατό «brand name» μαζί με μία σειρά από άλλα αρωματικά φυτά που παράγει η συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο 38χρονος Χαράλαμπος Αραμπατζής από το Βελεστίνο στράφηκε στα αρωματικά φυτά και τα όσπρια πριν από περίπου μία δεκαετία, δειλά – δειλά στην αρχή και έχει ήδη δικαιωθεί. Η ρίγανη εξάγεται σε Ευρώπη και Αμερική σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες.

Τεχνολόγος Γεωπόνος με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων ο νεαρός παραγωγός, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο διακίνησης της ρίγανης αλλά και άλλων αρωματικών φυτών όπως τσάι του βουνού, που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία επιχειρηματικής δραστηριότητας έγινε γρήγορα βιώσιμη και παράλληλα είναι διαρκώς εξελίξιμη.

Ρίγανη, τσάι του βουνού, θυμάρι και δενδρολίβανο, σε καλαίσθητες συσκευασίες με την επωνυμία «φεραία γη» πρωτίστως, εξάγονται στην Ευρώπη και ολόκληρη την Αμερική, ενώ επίσης πλέον βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και σούπερ μάρκετ.

Η «φεραία γη» εξάλλου εξάγει και όσπρια κυρίως στην Ευρώπη καθώς στις ΗΠΑ σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής οσπρίων είναι ο Καναδάς.

Από τη φεραία γη σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη

Τριακόσια δέκα στρέμματα ρίγανη και 200 στρέμματα όσπρια είναι αυτά που καλλιεργεί στην περιοχή μεταξύ Βελεστίνου – Αερινού ο Μπάμπης Αραμπατζής. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ρίγανης διοχετεύονται στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία.

Εδώ και δύο χρόνια η ρίγανη της «φεραίας γης» έχει γίνει must και στην Αμερική. Ετσι μετά από τη συνεργασία που ξεκίνησε τα κοντέινερ φορτώνουν από τον Πειραιά και η ρίγανη «ταξιδεύει» για τις ΗΠΑ. Βοστώνη και Νέα Υόρκη οι δύο μεγάλες αποθήκες που λειτουργούν ως τα βασικά κέντρα διανομής που τροφοδοτούν ολόκληρη την Αμερική. Αλυσίδες εστιατορίων, μεγάλα σούπερ μάρκετ, εταιρείες τροφοδοσίας οι καλύτεροι πελάτες.

Η εταιρεία καλλιεργεί ρίγανη για περισσότερο από δέκα χρόνια σύμφωνα με τα πρότυπα της Βιολογικής Γεωργίας και παράγει πιστοποιημένη Βιολογική Ρίγανη σε πλήθος συσκευασιών για όλες τις απαιτήσεις.

Μάλιστα το ενδιαφέρον των ξένων χωρών για την ελληνική ρίγανη μεγαλώνει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, αφού το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής ολοένα και κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία της μεσογειακής διατροφής και αυτό βοηθάει στο να εξάγουμε προϊόντα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διασφαλίζεται η ποιότητα. Αυτό αποτελεί και την εγγύηση για να έχει μέλλον και συνέχεια η κάθε προσπάθεια» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μπάμπης Αραμπατζής.

Η επίδραση στον οργανισμό από το τσάι του βουνού και οι αντικαρκινικές ιδιότητες που λέγεται ότι έχουν, έχει κάνει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να «σπάει ταμεία» ειδικά στη Γερμανία. Πόλεις όπως Αμβούργο και Χαϊλδεβέργη είναι πρώτες στον κατάλογο των εξαγωγών για τη «Φεραία γη».

Ολόκληρες εκτάσεις με μεγάλη απόδοση

Η έκταση στην οποία «ανθίζουν» οι εναλλακτικές αυτές καλλιέργειες είναι από τις πιο κατάλληλες και αποδείχθηκε και αποδοτική.

Η ποιότητα των προϊόντων θεωρείται από τις καλύτερες και συνοδεύεται από πιστοποιητικό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, μιας και δεν χρησιμοποιούνται ούτε χημικά ούτε φυτοφάρμακα.

Η καλλιέργεια ρίγανης και των άλλων αρωματικών φυτών θεωρείται πιο προσοδοφόρα, καθώς χρειάζεται λίγο νερό, ελάχιστα λιπάσματα και καθόλου χημικά ή φυτοφάρμακα.

Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τα πολύ υψηλότερης οικονομικής αξίας δευτερογενή προϊόντα τους -αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα- έχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτήν την κατηγορία φυτικών προϊόντων, λόγω των πολλών και διαφορετικών χρήσεων και εφαρμογών τους σε τομείς όπως: βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών, σαν αντιοξειδωτικά ή συντηρητικά, σαν καρυκεύματα – αρτύματα κ.ά.

Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με τη λίπανση να εφαρμόζεται στο τέλος φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα.

Ο συνδυασμός των βασικών στοιχείων με επάρκεια ιχνοστοιχείων (πλήρης ισόρροπος λίπανση) δίνει πολύ καλύτερη παραγωγή. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα.

Η ρίγανη, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, αποδίδει ικανοποιητικά από το τρίτο έτος και μετά, φτάνοντας έως 300 κιλά στο στρέμμα όταν η καλλιέργεια είναι αρδευόμενη.

Ισχυρό εξάλλου κίνητρο θεωρήθηκε και η μακρά διάρκεια απόδοσης της καλλιέργειας, που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10-12 χρόνια. Τα αρωματικά φυτά φυτεύονται τη μία χρονιά και μπορεί να δίνουν άνθη για τις επόμενες 10-12 ετήσιες συγκομιδές.

Το μάζεμα γίνεται με τα χέρια ή ειδικές μηχανές τις περισσότερες φορές που έχουν φτιάξει οι ίδιοι την πατέντα. Ελάχιστοι εργάτες, όποτε χρειάζεται για να σκαλίσουν ή να καθαρίσουν τα χωράφια από τα χόρτα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τις βιολογικές καλλιέργειες.

Με τις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται αρωματικά φυτά να προτιμούν εκείνα που μπορεί να πιστοποιηθούν και ως βιολογικά, η οικονομική απόδοση της ρίγανης φτάνει να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου