ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νέα διανομή κτημάτων Κάρλας

νέα-διανομή-κτημάτων-κάρλας-619198

Η τελική απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για δεύτερη φορά η επιτροπή διαβούλευσης για τη νέα διανομή των κτημάτων της Κάρλας. Η επιτροπή συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και συμμετείχαν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη που είχαν ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συνεδρίαση να είναι μαραθώνια καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έπρεπε να αναλυθούν όλες οι δυνατότητες του Νόμου 4061 προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ληφθεί η δικαιότερη απόφαση προς όφελος των δημοτών. Τελική απόφαση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν ελήφθη για αυτό και κρίθηκε σκόπιμη μία νέα συνεδρίαση προκειμένου να δοθεί χρόνος για εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ώστε να επανέλθει η επιτροπή σε συνεδρίαση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου όπως είναι γνωστό συζητήθηκε ενδελεχώς το θέμα και αποφασίσθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής η οποία απαρτίζεται από όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας και Κεραμιδίου καθώς και από όλους τους Προέδρους όλων των Παρακάρλιων Τοπικών Κοινοτήτων προκειμένου να συνεδριάσουν, να αποφασίσουν και να εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον τρόπο που πρέπει να γίνει η νέα διανομή των κτημάτων της Κάρλας.

Οι εκτάσεις που αποκαλύφθηκαν μετά την αποξήρανση της Κάρλας ανήκαν στο Κράτος που με τη σειρά του, τα παραχωρούσε με μίσθωμα κάθε χρόνο στους παρακάρλιους κατοίκους, μία διαδικασία που εφαρμόζονταν από το 1962 μέχρι το 2000, δηλαδή για περίπου 40 χρόνια

Τα στρέμματα που ανήκαν στο Νομό Μαγνησίας ήταν περίπου 40.000 και μοιράζονταν στους «ακτήμονες και πρώην ψαράδες» των χωριών Κανάλια Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κερασιά, Κεραμίδι – Βένετο και Κάπουρνα.

Το 2000 άρχισαν τα έργα για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας η οποία καταλαμβάνει περίπου 38.000 στρέμματα και όπως ήταν φυσικό μετά την ανασύσταση τα στρέμματα για καλλιέργεια που απέμειναν περιμετρικά της λίμνης είναι πλέον λίγα σε σχέση με τα αρχικά. Συγκεκριμένα για το Νομό Μαγνησίας απέμειναν περίπου 9.500 στρέμματα.

Το παλιό καθεστώς της διανομής συνεχίσθηκε με τον ίδιο παλιό Νόμο στα λίγα πλέον στρέμματα των 9.500 μέχρι το 2012 που ψηφίσθηκε ο Νόμος 4061 και άλλαξε τον τρόπο διανομής μετά από 40 χρόνια.

Μόλις ψηφίσθηκε αυτός ο Νόμος οι τότε παρακάρλιοι Φορείς (Αγροτικοί Συν/σμοί Κτηνοτροφικοί Συν/σμοί Σύλλογοι Ακτημόνων Σύλλογοι Πρώην Αλιέων κλπ) έκαναν ενέργειες προκειμένου να μην εφαρμοσθεί ο Νόμος στην Κάρλα γιατί εδώ ήταν πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Με τις ενέργειες αυτές, τελικά ψηφίστηκε μία παράγραφος (παρ. 13 του άρθρου 36 του Ν.4061/2012) στο Νόμο που έλεγε ότι για τρία χρόνια στα κτήματα της Κάρλας θα εφαρμοσθεί η διανομή με βάση ότι αναφερόταν στην παράγραφο αλλά μετά τα τρία χρόνια αναφέρεται ρητά ότι θα εφαρμοσθεί ο Νόμος.

Η περίοδος των τριών χρόνων ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2015 και άρα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2015 και στο εξής θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος για αυτό το θέμα απασχόλησε και το Δήμο Ρήγα Φεραίου γιατί όλες σχεδόν αυτές οι εκτάσεις βρίσκονται στα διοικητικά του όρια και αφορούν τους δημότες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου