ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε κίνδυνο το έργο της Κάρλας

σε-κίνδυνο-το-έργο-της-κάρλας-664225

Ομαλή χρηματοδότηση ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπροστά στο ενδεχόμενο απένταξης και επιστροφής 240 εκατ. ευρώ

Ο κίνδυνος απένταξης του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας παραμένει. Το ίδιο και το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η επιστροφή των 240.000.000 ευρώ, ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί το έργο.

Τις απειλές που διαφαίνονται, εάν δεν αποκατασταθεί έγκαιρα το πρόβλημα της χρηματοδότησης και οι εργασίες να ολοκληρωθούν στα σφικτά χρονοδιαγράμματα, μεταφέρει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στους αναπληρωτές υπουργούς Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Ο Κ. Αγοραστός υπογραμμίζει τη μεγάλη σπουδαιότητα της επαναδημιουργίας της λίμνης, η οποία έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά:

  • την αύξηση του ορίου πληρωμών, καθώς αυτό για το 2015 έχει καθορισθεί στα 60 εκ. € και είναι πολύ περιορισμένο, ώστε να καλύψει τα ήδη υπάρχοντα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία σημειωτέον πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 30/10/2015
  • η μεταφορά των πράξεων του έργου «Επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας» θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη μεταφορά πόρων (ορίου πληρωμών), ώστε η περιφέρεια να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συγκεκριμένων πράξεων
  • η μεταφορά των πράξεων σε Συλλογική απόφαση της Περιφέρειας συνεπάγεται και επιβάρυνση του Εθνικού σκέλους του ΠΔΕ της Περιφέρειας, δεδομένου ότι προβλέπονται συνοδές δράσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ακόμα την ανάγκη για ομαλή χρηματοδότηση των εγκεκριμένων δαπανών, καθώς και για την εξεύρεση νέας χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα έργα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, κινδυνεύει με απένταξη όλου του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, με ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ε.Ε. η επιστροφή των 240.000.000 ευρώ που είναι το κόστος χρηματοδότησης του έργου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου