ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρωτοβουλίες για τους ακτήμονες της Κάρλας

πρωτοβουλίες-για-τους-ακτήμονες-της-κ-664466

Επιτροπή για τη διανομή των παρακάρλιων εκτάσεων συγκροτεί ο Δήμος

Επιτροπή για τη διανομή των παρακάρλιων εκτάσεων συγκροτεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με στόχο να δικαιωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ακτήμονες που εξαιτίας της αποξήρανσης της λίμνης έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες του οικονομικού τους εισοδήματος.

Στην Επιτροπή όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου που συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρακάρλιες κοινότητες καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων. Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους θα αναλάβουν πολύ σύντομα δράση και αφού συνεδριάσουν μαζί με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ακτήμονες και κατατεθούν όλες οι απόψεις να συντάξουν την πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για το πλαίσιο που πρέπει να διέπει την παραχώρηση των κτημάτων της Κάρλας έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

Οπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου έχει ήδη αποφασιστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα κτήματα της Κάρλας που υπάγονται στη Λάρισα να περιληφθούν σε Δημοπρασία, ενώ ανάλογη απόφαση θα ληφθεί και για τα κτήματα της Κάρλας που ανήκουν στη Μαγνησία για αυτό το λόγο και έχει ζητηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να αποφανθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου επί του θέματος πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Οπως είναι γνωστό τα κτήματα που αποκαλύφθηκαν μετά την αποξήρανση (1962) παραχωρούνταν κάθε χρόνο από τις τότε Νομαρχίες (σήμερα από την Περιφέρεια) στους ακτήμονες των παρακάρλιων χωριών για καλλιέργεια.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας τις εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας. Οι παρακάρλιοι φορείς σε συνεννόηση με την Περιφέρεια ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου, ωστόσο η τριετία τελειώνει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο του 2015 για αυτό και πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο της διανομής που θα ισχύσει από τη νέα περίοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου