ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο επίκεντρο τα κτήματα της Κάρλας

στο-επίκεντρο-τα-κτήματα-της-κάρλας-667695

Προβληματισμός για την παραχώρηση κτημάτων της Κάρλας

Αναγκαία είναι η άποψη του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο θέμα της παραχώρησης των κτημάτων της Κάρλας, όπως επισημαίνει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο οποίος επανέρχεται στο θέμα γιατί ήδη άρχισε η διαβούλευση, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος «πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την Περιφέρεια ότι τα κτήματα της Κάρλας που υπάγονται στη Λάρισα θα βγουν στη Δημοπρασία και αναμένεται η απόφαση για τα κτήματα της Κάρλας που ανήκουν στη Μαγνησία. Δηλαδή για τα κτήματα που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αποφασίσθηκε ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 4 του Νόμου 4061 που αναφέρει τα περί δημοπρασίας και όχι το άρθρο 7 που αναφέρει τα περί παραχώρησης έναντι χαμηλού τιμήματος».

Τα κτήματα της Κάρλας που πρόκειται να παραχωρηθούν και ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγησίας, είναι σχεδόν όλα εντός των ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γι’ αυτό το λόγο, έχει ζητηθεί ήδη από την Περιφέρεια ότι πριν αποφασίσει τον τρόπο που θα τα παραχωρήσει να λάβει υπόψη την άποψη του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα συνεδριάσει εντός του Φεβρουαρίου και θα λάβει εισηγητική απόφαση για το μεγάλο αυτό θέμα.

«Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να συναποφασίσουμε για την καλύτερη αλλά και δικαιότερη λύση, θα πρέπει αφενός να γνωρίζουμε τι λέει ο Νόμος 4061 και ειδικότερα τι λένε τα Αρθρα 4 και 7 και αφετέρου να συμμετέχουμε στην ανοιχτή συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι τα κτήματα που αποκαλύφθηκαν μετά την αποξήρανση (1962) παραχωρούνταν κάθε χρόνο από τις τότε Νομαρχίες σήμερα από την Περιφέρεια στους ακτήμονες των Παρακάρλιων χωριών για καλλιέργεια.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας τις εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας. Οι παρακάρλιοι φορείς σε συνεννόηση με την Περιφέρεια ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου και κατόπιν αυτού προστέθηκε παράγραφος που έλεγε ότι ειδικά για την Κάρλα θα γίνει μεν από την αρχή η διανομή αλλά όχι με βάση το Νόμο 4061 αλλά με βάση επίμαχη παράγραφο που προστέθηκε εκ των υστέρων.

«Υπήρχε όμως στην παράγραφο ρητή δέσμευση ότι η εξαίρεση για την Κάρλα θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια και μετά θα εφαρμοσθεί ο Νόμος. Τα τρία χρόνια τελείωσαν ή καλύτερα τελειώνουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε (μέχρι το καλοκαίρι του 2015) και άρα από τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος 4061. «Ποιος όμως γνωρίζει το τι λέει αυτός ο επίμαχος Νόμος για να προετοιμαστεί έτσι ώστε να αποφασίσει το τι πρέπει να κάνει;» διερωτάται ο κ. Παπαϊωάννου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου