ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζητούν να πέσουν νερά στη λίμνη

ζητούν-να-πέσουν-νερά-στη-λίμνη-670676

Από τη λεκάνη απορροής της Κάρλας και τον Πηνειό, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τρεις φορείς

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τρεις φορείς, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αναφέρονται στην Κάρλα και στον Αχελώο, σχολιάζοντας την προχθεσινή επίσκεψη στη λίμνη του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.

Οπως αναφέρουν, «τη στιγμή που εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χύνονται στον Παγασητικό από τη σήραγγα της Κάρλας και στο Αιγαίο από τον Πηνειό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός κάνει συσκέψεις για να φέρει νερά από… τον Αχελώο! Μόλις πριν λίγες μέρες έκλεισε το θυρόφραγμα στη σήραγγα της Κάρλας, που οδηγούσε πολύτιμα νερά της Θεσσαλίας στον Παγασητικό, μετά τη δυναμική επέμβαση των οικολογικών οργανώσεων στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας.

Οι οικολογικές οργανώσεις είναι αντίθετες με φαραωνικά έργα, όπως αυτό του Αχελώου, που κόστισαν τεράστια ποσά στη χώρα μας, χωρίς επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οδήγησαν μαζί με άλλες αντίστοιχες σπατάλες στην οικτρή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, το έργο της Κάρλας κινδυνεύει, από έλλειψη νερών, τα οποία αντί να οδηγούνται στη λίμνη, αφήνονται να τρέχουν στη θάλασσα. Και για το λόγο αυτό κινδυνεύει η χώρα μας να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ που έχει κοστίσει, μέχρι στιγμής, το έργο.

Στα επιχειρήματα που επικαλείται η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έργο του Αχελώου υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις. Ενώ επικαλείται την ανάγκη έργων σε φράγματα και τεχνητές λίμνες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, από την άλλη μεριά ζητάει επιπλέον νερά από τον Αχελώο! Γιατί; Για επιπλέον πλημμύρες;

Οι τρεις φορείς που υπογράφουμε παρακάτω ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να φροντίσει να πέσουν άμεσα νερά από τη λεκάνη απορροής της Κάρλας και τον Πηνειό στη λίμνη. Το κρίσιμο διάστημα του χειμώνα, που υπάρχει περίσσεια νερών παρέρχεται ανεκμετάλλευτο και η λίμνη οδηγείται στην καταστροφή το καλοκαίρι που έρχεται. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να μη συμβεί αυτό».

Την ανακοίνωση υπογράφουν για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ οι Ν. Ασλάνογλου, Ι. Βερβερίδης, Κ. Βολιώτης, Αθ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Καλλιαμπέτσος, Παν. Κατσουλάκος και Μαίρη Χουλιέρη, για το ΚΕΜΕΒΟ ο Σωτήρης Γκανάτσιος και για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ο Κώστας Βολιώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου