ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δραματική έκκληση: Σώστε την Κάρλα

δραματική-έκκληση-σώστε-την-κάρλα-681867

Εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων ανήρτησαν πανό στην Περιφερειακή Ενότητα

Δραματική έκκληση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη σωτηρία της Κάρλας από οικολογικές οργανώσεις και το ΚΕΜΕΒΟ.

Εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων σήμερα μετέβησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και σε μία πράξη καθαρά συμβολική ανήρτησαν στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα SOS Κάρλα, ενισχύοντας έτσι την έκκλησή τους.

Σε συνάντηση που ακολούθησε με την κ. Κολυνδρίνη που αρχικά δεν ήταν στο γραφείο της, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν, για μια ακόμα φορά, την ανησυχία τους για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή της λίμνης Κάρλας, από τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού.

Ενημέρωσαν την αντιπεριφερειάρχη για έρευνα που έγινε από τους συγκεκριμένους φορείς που έδειξε ότι έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης, αφού σύμφωνα με μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η ακτογραμμή πλημμυρισμού της λίμνης, έχει υποχωρήσει, σε κάποια σημεία, μέχρι και ένα (1) χιλιόμετρο, από τα περιμετρικά όρια. Η μείωση δε του όγκου του νερού στη λίμνη έχει υποβιβάσει τη στάθμη της επιφάνειας της λίμνης σε απαγορευτικά επίπεδα. Η μέση στάθμη του νερού είναι σήμερα μόλις τριάντα εκατοστά (+0,30 μ), όταν το οικολογικό όριο, που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, είναι δυόμισι μέτρα (+2,50 μ), πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα πανίδα και προοιωνίζει τεράστια οικολογική καταστροφή την καλοκαιρινή περίοδο, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

Επίσης υποβαθμίζεται διαρκώς, η ποιότητα το νερού της λίμνης, από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται ήδη σε ένα πολύ οριακό σημείο κι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερά, κατά την τρέχουσα χειμερινή και εαρινή περίοδο.

Οι περιβαλλοντικοί φορείς και το ΚΕΜΕΒΟ ζητούν να «σφραγιστεί» το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Παγασητικό και να ξεκινήσουν τώρα οι αντλήσεις, να διοχετευθούν, τα βρόχινα πλημμυρικά νερά, μέσα στον ταμιευτήρα και παράλληλα να τεθούν σε λειτουργία οι αναγκαίες αντλίες στο αντλιοστάσιο της «Πέτρας» και να πέσει στην Κάρλα νερό από τον Πηνειό ποταμό. Η κ. Κολυνδρίνη δεσμεύτηκε ότι εφόσον δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα θα κλείσει το θυρόφραγμα και θα αντληθούν τα νερά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου