ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στην Κάρλα μαθητές Λυκείων της Μαγνησίας

στην-κάρλα-μαθητές-λυκείων-της-μαγνησ-687626

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, γιόρτασε και φέτος την ημέρα αυτή μαζί με μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας.

Δεκαεννέα μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, δεκαπέντε μαθητές του Λυκείου Καναλίων και δεκαπέντε μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2015.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα της Τ2, σημείο θέας προς τον τεχνητό υγρότοπο της Κάρλας, για να ενημερωθούν για τη λειτουργία, τις αξίες του υγρότοπου, για τη σημασία του, κυρίως για τη διαχείμαση και τη μετανάστευση των υδρόβιων, αρπακτικών και στρουθιόμορφων πουλιών, αλλά και για την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης του προκειμένου να διατηρηθεί. Στη συνέχεια, τρία άτομα από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή δύο φυλάκων του Φ.Δ. και δύο εθελοντών του Φ.Δ. με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης, ειδικών βιβλίων αναγνώρισης της άγριας ορνιθοπανίδας, παρότρυναν τους μαθητές στη γνωριμία τους με τα πτηνά του υγρότοπου, μέσω της αναγνώρισης και αποτύπωσης των πουλιών σε ειδικά φύλλα καταγραφής, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι μαθητές. Αναγνώρισαν ειδών όπως Βουβόκυκνοι, Βαρβάρες, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Γκισάρια, Χουλιαρομύτες, Κορμοράνους. Οι εθελοντές του Φ.Δ. οι οποίοι είναι και συνεργάτες του Προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο αρπακτικό πουλί, το κιρκινέζι που απαντάται στην προστατευόμενη περιοχή Κάρλας

Οι μαθητές και των τριών σχολείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα του «Πολιτιστικού συλλόγου Αριστοτέλης» στο Στεφανοβίκειο, τρεις παρουσιάσεις που επιμελήθηκε το επιστημονικό προσωπικό του Φ.Δ. Η θεματολογία των παρουσιάσεων ήταν

α) «Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (Αναφορά στη Συνθήκη Ραμσάρ, Περιοχές Natura)»,

β) «Υγροτοπικά οικοσυστήματα (Κατηγορίες, οικολογία, απειλές)» και

γ) «Λίμνη Κάρλα (Χαρακτηριστικά, υφιστάμενη κατάσταση, σημασία ως υγρότοπος)».

Σκοπός των παρουσιάσεων ήταν η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σπουδαιότητα του υγροτόπου της Κάρλας και συνολικά των υγροτόπων της χώρας μας, η προστασία των οποίων υπαγορεύεται από διάφορα νομοθετήματα και στρατηγικές.

Η περιβαλλοντική ενημέρωση ολοκληρώθηκε με τη διανομή χαρτών του Φορέα Διαχείρισης αλλά και υλικών προώθησης που αφορούν σε κονκάρδες φέροντας το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου