ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χάνεται η λίμνη Κάρλα

χάνεται-η-λίμνη-κάρλα-690761

Δραματικό SOS από ΚΕΜΕΒΟ, Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κάρλα είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας και το ΚΕΜΕΒΟ που μετά από αυτοψία και έλεγχο στη λίμνη, προβαίνουν σε μία κοινή δημόσια παρέμβαση χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για το έργο.

Σε μία δραματικού χαρακτήρα παρέμβαση και αφού παραθέτουν σοβαρά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι αρμόδια για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, οι τρεις φορείς, προειδοποιούν ότι εάν δεν κλείσει αμέσως το θυρόφραγμα και δεν πέσει νερό από τον Πηνειό στην Κάρλα, η λίμνη «θα πεθάνει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο της περιοχής για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων στο 24ο συνέδριό του, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αξία του οικοτόπου της Κάρλας, όρισε τριμελή επιτροπή για την εξέταση της κατάστασης της λίμνης και την προστασία της.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αυτοψία στη λίμνη από εκπροσώπους από το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, το ΚΕΜΕΒΟ και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία όπου διαπιστώθηκε η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη και το γεγονός ότι παρέρχεται η κρίσιμη περίοδος του χειμώνα για τον εμπλουτισμό της με νερό και τη σωτηρία της και αφετέρου τον πλούτο της πανίδας που φιλοξενεί η Κάρλα.

Οι φορείς κατακεραυνώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνοντας αιχμές ότι δεν «περιφρουρήθηκε το έργο» με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν να προκληθούν σοβαρές βλάβες στα αντλιοστάσια της «Πέτρας» στην Κάρλα, να μην αντλούνται νερά από τον Πηνειό, να είναι συνέχεια ανοιγμένο το θυρόφραγμα προς τον Παγασητικό και επομένως να μην υπάρχουν εισροές νερού στον ταμιευτήρα τα τρία τελευταία χρόνια.

Τραγικές οι συνέπειες

Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι παραπάνω φορείς διαπιστώθηκε ότι έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ακτογραμμή πλημμυρισμού της λίμνης, έχει υποχωρήσει, σε κάποια σημεία, μέχρι και ένα(1) χιλιόμετρο, από τα περιμετρικά όρια ενώ η μείωση του όγκου του νερού στη λίμνη έχει υποβιβάσει τη στάθμη της επιφάνειας της λίμνης σε απαγορευτικά επίπεδα.

Επίσης η μέση στάθμη του νερού είναι σήμερα μόλις τριάντα εκατοστά (+0,30 μ), όταν το οικολογικό όριο, που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, είναι δυόμισι μέτρα (+2,50 μ), πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα πανίδα και προοιωνίζει τεράστια οικολογική καταστροφή την καλοκαιρινή περίοδο, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ενώ επίσης υποβαθμίζεται διαρκώς, η ποιότητα το νερού της λίμνης, από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του.

Επιτακτική η πλήρωση του ταμιευτήρα

Το έργο βρίσκεται ήδη σε ένα πολύ οριακό σημείο και όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερά, κατά την τρέχουσα χειμερινή και εαρινή περίοδο.

Οπως υπογραμμίζουν εξάλλου ο προγραμματισμός της κατασκευής έργων, κατά μήκος της τάφρου τροφοδοσίας (κατασκευή μικρών θυροφραγμάτων) δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά νερού μέχρι την τελευταία ημέρα της υγρής περιόδου που σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να ξεκινήσει τώρα.

Επίσης είναι αναγκαίο να «σφραγιστεί» επιτέλους το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Παγασητικό και να ξεκινήσουν τώρα οι αντλήσεις και να διοχετευθούν, τα βρόχινα πλημμυρικά νερά, μέσα στον ταμιευτήρα καθώς είναι γνωστό ότι σε κάθε βροχόπτωση, τα τελευταία τρία χρόνια, εκατομμύρια κυβικά νερού διοχετεύθηκαν στον Παγασητικό, επειδή ήταν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια της Κάρλας στη θέση «Πέτρα».

Οι υπογράφοντες φορείς ζητούν να κλείσει άμεσα το θυρόφραγμα της σήραγγας και να τεθούν σε λειτουργία οι αναγκαίες αντλίες στο αντλιοστάσιο της «Πέτρας». Τελικά εκφράζουν την αγωνία τους και την απαίτησή τους για τη σωτηρία της λίμνης Κάρλας.

(φωτο: αρχείου)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου