ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Λατρευτικές εκδηλώσεις σήμερα στο Ριζόμυλο

λατρευτικές-εκδηλώσεις-σήμερα-στο-ρι-727510

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο με πατροπαράδοτο τρόπο

Ολοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στο Ριζόμυλο. Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, γιορτάζεται με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο.

Χθες τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός ενώ οι κάτοικοι του χωριού, έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες για τα έθιμα της γιορτής αυτής, ετοιμάζοντας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το φαγητό (Κουρμπάνι), που θα μοιραστεί σήμερα σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Το Κουρμπάνι, το φαγητό του Αγίου Αθανασίου, το οποίο είναι ρύζι και κρέας -φαγητό ξεχωριστής νοστιμιάς- μαγειρεύεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Ριζόμυλο από τους κατοίκους, και αφού το ευλογήσει ο Ιερέας, στη Θεία Λειτουργία, μοιράζεται σε όλους τους πιστούς που παρευρίσκονται.

Το έθιμο αυτό της διανομής του φαγητού, ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι του χωριού, τότε, για να μπορούν να συναντιούνται και να συζητούν τα προβλήματά τους, οργάνωναν γιορτές και πανηγύρια θρησκευτικού περιεχομένου και έτσι δεν είχαν προβλήματα από τους Τούρκους κατακτητές.

Αξιέπαινη είναι η προσφορά των κτηνοτρόφων του Ριζομύλου, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν το κρέας, αλλά και όλων των άλλων κατοίκων και φίλων του χωριού, που προσφέρουν τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά, για το φαγητό (Κουρμπάνι) του Αγίου Αθανασίου Ριζομύλου.

Ακόμη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις γυναίκες, που μαγειρεύουν το φαγητό, αλλά και σε όλους τους άλλους που βοηθούν τον άξιο Ιερέα του χωριού μας κο Απόστολο Ρήγα και τους Επιτρόπους της Εκκλησίας, να ετοιμάσουν όλα όσα απαιτούνται για την Μεγάλη Γιορτή του Ριζομύλου.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και πριν το μοίρασμα του φαγητού, μέσα στην εκκλησία, θα γίνει ο πλειστηριασμός του υψώματος του Αγίου Αθανασίου.

Επίσης εδώ και λίγα χρόνια , έχει αναβιώσει και πάλι ο αγώνας δρόμου για το Μαντήλι του Αγίου (που γινόταν τα παλιότερα χρόνια), με τη συμμετοχή των νέων του χωριού. Ο νικητής, θα πάρει από τον Ιερέα του χωριού ένα μαντήλι, με λίγο από το Ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.

Επίσης θα γίνει η περιφορά του Αγίου Αθανασίου μέσα στο χωριό, προσθέτοντας λαμπρότητα στη μεγάλη αυτή γιορτή του Ριζομύλου, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, αλλά και των φίλων και επισκεπτών του χωριού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου