ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι ακτήμονες

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-ακτήμονες-743902

Ζητούν διανομή εκτάσεων μόνο στους κατοίκους των παρακάρλιων κοινοτήτων

Διανομή σε όλους τους κατοίκους των παρακάρλιων το καθολικό αίτημα των ακτημόνων των παρακάρλιων κοινοτήτων. Πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν η διανομή να γίνει μόνο στους παρακάρλιους διότι αυτοί υπέστησαν τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από την αποξήρανση, όσο πλησιάζει ο καιρός της διανομής των εκτάσεων

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και αναμένονται και περαιτέρω ενέργειες ενώ οι κάτοικοι των παρακάρλιων κοινοτήτων υπογραμμίζουν ότι στη νέα διανομή των κτημάτων της Κάρλας, αυτά θα πρέπει να δοθούν με νέα κριτήρια και πρέπει να προβλέπεται ειδικά για την Κάρλα η διανομή να γίνει μόνο στους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών γιατί αυτοί υπέστησαν όλες τις συνέπειες από την αποξήρανση μέχρι την ανασύσταση.

Οπως είναι γνωστό το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της Χώρας και μέσα σ’ αυτόν συμπεριλήφθηκαν και οι εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή στην εφαρμογή του Νόμου. Επειδή οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν όπως οι υπόλοιπες εκτάσεις της χώρας γιατί στην Κάρλα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του έργου οι παρακάρλιοι φορείς ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου, όμως κτήματα πήραν μόνο όσοι ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά με την προϋπόθεση να ήταν και πριν δικαιούχοι.

Ομως δεν ελήφθη υπόψη ούτε αν κάποιοι ήταν μεγαλοκτηματίες, ούτε αν ήταν άνεργοι που θα μπορούσαν έχοντας αυτά τα κτήματα να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη, ούτε συμπεριλήφθηκαν ηλικιακά κριτήρια όπως προέβλεπε ο Νόμος 4061. Μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν αποφασίστηκε να αποκατασταθεί -τουλάχιστο εν μέρει- η αδικία και οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις, με στόχο αυτή τη φορά να δικαιωθούν και οι άνεργοι.

Η τελική ανακοίνωση της νέας διανομής των κτημάτων της Κάρλας αναμένεται σύντομα ωστόσο σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής η νέα αυτή διανομή θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο ακόμη γιατί «δήθεν» μετά θα εφαρμοσθεί ο Νόμος. Προκειμένου μάλιστα να παραχωρηθεί σε κάποιον αγροτεμάχιο μέχρι 100 στρέμματα αυτός θα πρέπει να εντάσσεται στις παρακάτω τρεις κατηγορίες, να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να είναι άνεργος, να είναι νέος ηλικίας έως τριάντα πέντε (35) ετών πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Η επιλογή μεταξύ περισσοτέρων του ενός υποψηφίου για το ίδιο αγροτεμάχιο θα γίνει με βάση βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει πολλές ενστάσεις μεταξύ των δικαιούχων που ζητούν ο νόμος εφαρμοστεί με βάση τα νέα κριτήρια αλλά και την ανάγκη να αποκατασταθούν όσοι εθίγησαν οικονομικά από την ανασύσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου