ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εξομοίωση τελών για την άρση αδικιών κατά πλειοψηφία

εξομοίωση-τελών-για-την-άρση-αδικιών-κ-745916

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου αποφάσισε το συμβούλιο, αντιδράσεις από τη μειοψηφία

Τον οικονομικό σχεδιασμό του Δήμου Ρήγα Φεραίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ανοίγματα, οι οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που άφησε «κληρονομιά» η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου και της ΔΕΥΑΡΦ προκειμένου οι υπηρεσίες που παρέχουν προς τους δημότες να βελτιωθούν και τα έσοδα που λαμβάνει ο Δήμος μέσα από τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης να είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες, παρουσίασε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για τα τέλη, τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2015.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας μιλώντας στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε εξαρχής ότι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι η ισονομία και η άρση των αδικιών που υπήρχαν στον τομέα των ανταποδοτικών τελών τόσο στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό όσο και στα τέλη ύδρευσης σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνει φέτος η δημοτική αρχή τόσο στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όσο και στα τέλη ύδρευσης επιτυγχάνεται η εξομοίωση των τελών, αίρονται αδικίες του παρελθόντος και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στη δημοτική αρχή, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά του Δήμου την επόμενη χρονιά να μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις, χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

«Είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να βγαίνει και να πουλάει …μεγαλοσύνη και λαϊκισμό, όταν όμως δεν έχει να διαχειριστεί επί καθημερινής βάσης, τις υποχρεώσεις του Δήμου, τις οφειλές και τα μπιλιετάκια που έρχονται από διάφορους δημόσιους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ που προειδοποιούσαν με διακοπή παροχή υπηρεσιών και όταν είναι ανεύθυνος» σημείωσε με νόημα ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου απευθυνόμενος προς τη μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Νασίκας καταλόγισε στη μείζονα μειοψηφία μικροψυχία και έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό λέγοντας: «Είναι ντροπή για όσους μέχρι πριν από λίγο καιρό διαχειρίζονταν τα δημοτικά πράγματα και θα έπρεπε να απολογούνται για το χάος που δημιούργησαν, να προσπαθούν να βγούνε και τιμητές από πάνω, κομπάζοντας για δήθεν αποκαλύψεις υπέρογκων αυξήσεων, όταν μάλιστα είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι, που σήμερα ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡΦ υπολείπονται εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχτεί για να μπορεί να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Η στάση σας είναι απαράδεκτη και κατακριτέα από όλους».

Τα ανταποδοτικά τέλη

Σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χρ. Παπαρούνα που έκανε την εισήγηση, με τα νέα τέλη που θα ισχύσουν για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό για το 2015 το επιπλέον ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ένα μεσαίο νοικοκυριό 80 τ.μ. στον πρώην Δήμο Φερών -για τον οποίο έγινε πολύς λόγος από την αντιπολίτευση τις προηγούμενες μέρες- είναι 72 ευρώ ετησίως, δηλαδή 6 ευρώ το μήνα, όταν τώρα πληρώνει 112 ευρώ ετησίως, δηλαδή 10 ευρώ το μήνα.

Επίσης όσον αφορά τα τέλη ύδρευσης, όπως επισήμανε ο κ. Παπαρούνας στον πρώην Δήμο Φερών, σήμερα οι δημότες πληρώνουν στα τρία τετράμηνα 120 ευρώ ενώ από το 2015 θα πληρώνουν για τα ίδια τετράμηνα 90 ευρώ.

Οπως ειδικότερα εξήγησε επίσης ο κ. Παπαρούνας παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία στο Σώμα, ότι προκειμένου να επιτευχθεί η εξομοίωση, να υπάρξει άρση αδικιών και ο Δήμος να μπορέσει να διαχειριστεί μία οικονομική πραγματικότητα που θα επιτρέψει την επόμενη χρονιά να υπάρξουν και μειώσεις, η οικονομική υπηρεσία εισηγήθηκε και πρότεινε τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλες τις δημοτικές ενότητες ανεξαιρέτως να καθοριστούν στο 1,30 ευρώ για τις οικίες και για τις επαγγελματικές στέγες στο 1,15 ευρώ.

Αντίστοιχα η προτεινόμενη τιμή στο δημοτικό φόρο καθορίστηκε το 0,20 ευρώ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στο 0,0025% επί της αντικειμενικής αξίας για τις οικίες και τα οικόπεδα και στα 0,0035% επί της αντικειμενικής αξίας για τις βιομηχανίες.

Αίσθηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία είναι «μέσα» 700.000 ευρώ, ποσό για το οποίο η υπηρεσία είχε ενημερώσει εγγράφως πολλές φορές την προηγούμενη δήμαρχο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης τα οποία όμως ποτέ δεν ελήφθησαν.

Μάλιστα όπως καταδείχτηκε από τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας από τη ΔΕΗ όχι μόνο δεν εισπράττονταν από το Δήμο τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά επιπλέον ο Δήμος οφείλει και 320.000 ευρώ με αποτέλεσμα πριν από λίγο διάστημα, να υπάρξει αυστηρή προειδοποίηση για διακοπή της ηλεκτροδότησης, θέμα που η σημερινή δημοτική αρχή, αντιμετώπισε προχωρώντας σε ρύθμιση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα παρατράγουδα που θα διασύρουν το κύρος του Δήμου. Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε και αυτό καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχοντας ένα απόθεμα 2 εκ. ευρώ από τον πρώην Δήμο Κάρλας συντηρούσε μία υποτυπώδη ρευστότητα στο Δήμο, αφήνοντας όμως κυριολεκτικά «στην τύχη τους» τη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών και προπάντων την είσπραξη των νόμιμων εσόδων που δικαιούνταν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡΦ ενώ επίσης η προηγούμενη δημοτική αρχή αγνόησε παντελώς τις πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που είχαν γίνει εγγράφως μάλιστα από το Παρατηρητήριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό παρά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έσοδα και έξοδα που όμως ουδέποτε δεν τηρήθηκαν.

«Πάντα τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να είμαστε μέτριοι και αρεστοί ή δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Κανείς δεν αγαπά τους δημότες περισσότερο από εμάς. Ας σταματήσει αυτός ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία, ειδικά από εκείνους που μέχρι πρότινος έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να υποθηκεύσουν το μέλλον του Δήμου και να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης, μόνο και μόνο επειδή δεν τους τίμησαν οι πολίτες του Δήμου Ρήγα Φεραίου με την ψήφο τους. Δυστυχώς συμπεριφέρονται ανώριμα και ανεύθυνα. Νομίζουν ότι έτσι θα εκδικηθούν τη σημερινή δημοτική αρχή. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, γιατί στηριζόμαστε στους πολίτες που γνωρίζουν τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και ξέρουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν στόχο την εξυγίανση των οικονομικών και την βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαρούνας.

Η αντιπολίτευση

«Τροϊκανό» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαρ. Πάσχος.

«Λειτουργώντας ως άλλος εκπρόσωπος της τρόικας -επισημαίνεται στην ανακοίνωση-ξεκίνησε με τον «κεφαλικό» φόρο που επέβαλε στους πολίτες της ενότητας Φερών μέσα από τα δημοτικά τέλη που ξεκινούν από 42% και αγγίζουν το 498% !!! στις επαγγελματικές στέγες και το αποτέλεσμα θα είναι άμεσα ορατό στους πολίτες, λαμβάνοντας τους πρώτους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Γι’ αυτό και στο χθεσινό Δ.Σ. αντισταθήκαμε λυσσαλέα σ’ αυτές τις παράλογες προτάσεις συνεπικουρούμενοι από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, Περιβλέπτου κ. Γάτο, Αερινού κ. Μπλέτσα, Αγ. Γεωργίου κ. Νασιάκο, καθώς και το σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας Βελεστίνου, κ. Μπατακόγια ώστε να γίνει σε όλους κατανοητό το απαράδεκτο αυτό εγχείρημα. Και το λέμε αυτό γιατί γνωρίζουμε την τακτική του κ. Νασίκα».

Eπίσης ο κ. Πάσχος επαναλαμβάνει την κάθετη διαφωνία για τα τέλη ύδρευσης που επιβλήθηκαν σε Κεραμίδι, Κάρλα και περιοχή του πρώην Δήμου Φερών, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι εμπαίζει τους κατοίκους του Στεφανοβικείου και καταλήγοντας τονίζει: «Συγχαρητήρια στη νέα Δημοτική Αρχή που συνεχίζει ακάθεκτη το φορομπηχτικό της έργο. Της έχουμε ακόμη μια πρόταση για «είσπραξη». Διόδια έξω από κάθε δημοτικό διαμέρισμα!!! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου