ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενα στα τρία παιδιά στο Βελεστίνο με εκκρεμότητες σε εμβόλια

ενα-στα-τρία-παιδιά-στο-βελεστίνο-με-εκ-747746

Η μη επαρκής ενημέρωση των γονέων για τα νέα εμβόλια, η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και η μη εξασφάλιση παιδιατρικής εξέτασης από το Κέντρο Υγείας, λόγω έλλειψης παιδιάτρου, έχει ως αποτέλεσμα ένα στα τρία παιδιά, ηλικίας 6 έως 15 ετών στο Βελεστίνο, να έχουν εκκρεμότητες σε εμβόλια, ανάλογα με την ηλικία.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, η οποία παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, 276 μαθητές από σύνολο 705 μαθητών είχαν εκκρεμότητες σε εμβόλια.

Σκοπός της μελέτης ήταν η ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και την πληροφόρηση των νέων εμβολίων που είναι υποχρεωτικά.

Επισκέπτριες υγείας ζήτησαν από τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας να συγκεντρώσουν τα ατομικά βιβλιάρια υγείας των μαθητών. Καταγράφηκαν οι ελλείψεις των εμβολιασμών και δόθηκαν ενημερωτικά σημειώματα στους γονείς και τα σχολεία, ενώ πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους Συλλόγους Γονέων.

Εξάλλου, από τη συλλογή των στοιχείων προέκυψε ότιοι εκκρεμότητες αυξάνονται στις μεγαλύτερες τάξεις των μαθητών, ενώ οι γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για τα νεότερα εμβόλια. Είναι πιο ευαισθητοποιημένοι οι γονείς των μικρότερων παιδιών, αλλά αρκετοί δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δεν υπάρχει εξασφάλιση παιδιατρικής εξέτασης από το Δημόσιο Φορέα Υγείας.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι «ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων κατά τον 20ο και τον 21ο αιώνα συντέλεσε στην εξάλειψη των σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων. Η πολιτεία, οι γονείς και οι υγειονομικοί έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να καταστήσουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από τα νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια. Όσοι αρνούνται ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό, πρέπει να είναι ενήμεροι των σοβαρών συνεπειών της πράξης τους. Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος και ο φθηνότερος τρόπος πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων.

Η ανοσοποίηση ενός παιδιού προστατεύει, όχι μόνο αυτό, αλλά και τα άλλα παιδιά, αυξάνοντας έτσι το γενικό επίπεδο ανοσίας και μειώνοντας τη διασπορά της νόσου. Σε πολλά μέρη του πλανήτη δεν γίνονται επαρκείς και σωστοί εμβολιασμοί. Συνεπώς, μικρόβια και ιοί συνεχίζουν να επιβιώνουν και να προκαλούν νόσηση. Αν λοιπόν διακοπούν γενικώς οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει κίνδυνος επιδημιών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου