ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διανομή εκτάσεων στην Κάρλα με νέα κριτήρια ζητούν οι κάτοικοι

διανομή-εκτάσεων-στην-κάρλα-με-νέα-κρι-752363

Μόνο στους κατοίκους των παρακάρλιων κοινοτήτων ζητούν οι θιγόμενοι

Στη νέα διανομή των κτημάτων της Κάρλας οι εκτάσεις θα πρέπει να δοθούν με νέα κριτήρια και ειδικά για την Κάρλα η διανομή θα πρέπει να γίνει μόνο στους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών γιατί αυτοί υπέστησαν όλες τις συνέπειες από την αποξήρανση μέχρι την ανασύσταση.

Αυτό ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής των παρακάρλιων κοινοτήτων οι οποίοι έχουν υποστεί οικονομικές συνέπειες μετά την αποξήρανση ενόψει της διανομής και σύμφωνα με το νόμο 4061/12 που έχει ψηφιστεί.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και αναμένονται και περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Ρήγα Φεραίου Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου που έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της Χώρας και μέσα σε αυτόν συμπεριλήφθηκαν και οι εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας. Ο Νόμος αυτός όπως και οι περισσότεροι σε αυτή τη χώρα προέβλεπε, όπως τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου σωστή διανομή των κτημάτων. Το πρόβλημα όμως υπήρξε στην εφαρμογή του Νόμου. Επειδή οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν όπως οι υπόλοιπες εκτάσεις της χώρας γιατί στην Κάρλα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του έργου, οι παρακάρλιοι φορείς ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου, όμως κτήματα πήραν μόνο όσοι ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά με την προϋπόθεση να ήταν και πριν δικαιούχοι.

Δεν ελήφθη υπόψη ούτε αν κάποιοι ήταν μεγαλοκτηματίες, ούτε αν ήταν άνεργοι που θα μπορούσαν έχοντας αυτά τα κτήματα να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη, ούτε συμπεριλήφθηκαν ηλικιακά κριτήρια όπως προέβλεπε ο Νόμος 4061.

Λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε να αποκατασταθεί -τουλάχιστον εν μέρει- η αδικία και οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις, με στόχο αυτή τη φορά να δικαιωθούν και οι άνεργοι.

Στην παρούσα φάση αναμένεται η τελική ανακοίνωση της νέας διανομής των κτημάτων της Κάρλας ωστόσο σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής η νέα αυτή διανομή θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο ακόμη γιατί «δήθεν» μετά θα εφαρμοσθεί ο Νόμος. Προκειμένου μάλιστα να παραχωρηθεί σε κάποιον αγροτεμάχιο μέχρι 100 στρέμματα αυτός θα πρέπει να εντάσσεται στις παρακάτω τρεις κατηγορίες, να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να είναι άνεργος, να είναι νέος ηλικίας έως τριάντα πέντε (35) ετών πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Η επιλογή μεταξύ περισσοτέρων του ενός υποψηφίου για το ίδιο αγροτεμάχιο θα γίνει με βάση βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

«Ο λαός μας λέει: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Για να εφαρμοσθεί ο Νόμος χρειάζεται τεράστια προετοιμασία και στη χώρα μας δυστυχώς αυτή η λέξη μας είναι άγνωστη. Είμαστε έτοιμοι να τεμαχίσουμε όλα αυτά τα αγροτεμάχια που θα προκύψουν μετά τις αιτήσεις και να κάνουμε τις υποδομές που χρειάζονται (δρόμοι κλπ) προκειμένου να τους τα παραχωρήσουμε;» αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παπαϊωάννου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη που θα έχει το όλο θέμα και ζητώντας να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου