ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στα 15 εκ. η στάθμη της Κάρλας ~ Νέο SOS για τη ζωή της λίμνης

στα-15-εκ-η-στάθμη-της-κάρλας-νέο-sos-για-τη-ζ-13799

Αναφέρθηκε το περιθώριο του στρογγυλού τραπεζιού στο 1ο Διεθνές Συνέδριο HydroMedit 2014 στη Γεωπονική Σχολή

Νέο S.O.S. για τη ζωή της Κάρλας. «Η λίμνη κινδυνεύει να γίνει βούρκος!», η κραυγή αγωνίας της Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης, Ιφιγένειας Κάγκαλου, από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου HydroMedit 2014, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Φυτόκο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κ. Κάγκαλου το οικοσύστημα της Κάρλας λειτουργεί πλέον στα όριά του. Η πορεία της στάθμης είναι οριακή με σαφείς επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα. Όπως ανέφερε το οικολογικό όριο υπαγορεύει το μέσο ύψος της στάθμης του νερού στη λίμνη να είναι στα 46,5 εκατοστά, σήμερα όμως η στάθμη είναι στα 15 εκ.! «Πέρυσι νοικιάζαμε βάρκα για να μπούμε στη λίμνη να κάνουμε δειγματοληψίες. Φέτος πάμε με τα πόδια. Το πιο βαθύ σημείο της λίμνης είναι μόλις 70 εκατοστά», περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στη λίμνη η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.

Η ίδια αναφέρθηκε και στα περιστατικά θανάτου ψαριών. Όπως σημείωσε πήγαιναν πολύ κοντά στα αντλιοστάσια για να πάρουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να πεθαίνουν. Εκανε επίσης λόγο και για το ρυπαντικό φορτίο της λίμνης, που όπως υπογράμμισε επηρεάζει τη ζωή των ψαριών.

Αυτή τη στιγμή στη λίμνη διαβιούν πολλά και διαφορετικά είδη ψαριών, ωστόσο η ίδια υποστήριξε ότι αν η Κάρλα δεν τροφοδοτηθεί με νερό, η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμη.

Σε στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου, με θέμα «Δυσκολίες διαχείρισης της λίμνης Κάρλας», ανακοινώθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο Γ. Λαδόπουλο ότι μέσα στο 2015 πρόκειται να ολοκληρωθούν όλες οι εργολαβίες στην Κάρλα που είναι σε εκκρεμότητα, να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν καταγραφτεί αλλά και να προωθηθούν τα έργα ορεινής υδρονομίας.

Και πάλι όμως, η κ. Κάγκαλου έκανε λόγο για σύγκρουση δύο προσεγγίσεων μεταξύ Φορέα Διαχείρισης και Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Εμείς ως φορέας παλεύουμε για την προστασία του οικοσυστήματος μέσα από το οποίο μπορούν να ωφεληθούν οι χρήστες όπως είναι οι αγρότες, οι ψαράδες, η τοπική κοινωνία μέσω της ύδρευσης αλλά και ο τουρισμός. Μέσα από την ορθή λειτουργία του οικοσυστήματος μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί η «τροφή» που δίνει η Κάρλα. Υπάρχει όμως και η προσέγγιση βάσει της οποίας πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ανθρώπου για ύδρευση και άρδευση. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν ισορροπήσει το σύστημα. Κι αυτό γιατί αν το νερό της λίμνης δεν είναι αυτό που πρέπει δεν μπορεί να χρησιμεύσει ούτε για άρδευση πολύ περισσότερο δε για ύδρευση», σημείωσε η κ. Κάγκαλου.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Χρήστου Νεοφύτου, υπογράμμισε την ανάγκη ανακύκλωσης του νερού, μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα. «Το νερό εγκλωβίζεται, μένει στάσιμο και γίνεται αλμυρό. Πρέπει να έχει έξοδο στον Παγασητικό ο οποίος κάθε 90 ημέρες ανακυκλώνεται μέχρι να ισορροπήσει το οικοσύστημα και τότε κλείνουμε τη λίμνη. Πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η κατάσταση σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου