ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντιδρούν για τις μονάδες βιομάζας ~ Κτηνοτρόφοι και αγρότες περιοχής Βελεστίνου

αντιδρούν-για-τις-μονάδες-βιομάζας-κτ-22067

Δεν θα γίνουν δεκτές αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας, διατρανώνουν

Εντονο προβληματισμό και μεγάλες ανησυχίες εκφράζουν τις τελευταίες μέρες δεκάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου προς τη Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Αφορμή των διαμαρτυριών αποτέλεσε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία κτηνοτρόφων και αγροτών σχολιάζει επικριτικά την τακτική να αγνοείται επιδεικτικά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου έλαβε ξεκάθαρα αρνητική θέση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτών επισημαίνουν με έκδηλη ανησυχία ότι καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα με τους παραγωγούς δεν προηγήθηκε των συγκεκριμένων εγκρίσεων.

Η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εταιρειών για τη λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας (Αερινό, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο) είναι καθαρά αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές. Η τοπική οικονομία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα.

Είναι υποχρέωση όλων των φορέων, αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας, με τις αποφάσεις τους να προστατεύουν τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής και όχι να δημιουργούν πιθανούς κινδύνους στην ομαλή συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου, υπογραμμίζει ότι «δεν θα συμβιβαστεί σε καμία περίπτωση με την ιδέα της λειτουργίας μονάδων που ναρκοθετούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής και βάζουν εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για το ζήτημα της καύσης τεραστίων ποσοτήτων βιομάζας και των συνεπειών της στην περιοχή μας. Αποφάσεις πίσω από τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν» καταλήγει η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου