ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η Πανευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών γιορτάστηκε και φέτος από τον Φορέα της Κάρλας

η-πανευρωπαϊκή-γιορτή-των-πουλιών-γιο-64275

Ο Φορέας γιόρτασε με μαθητές νηπιαγωγείων της προστατευόμενης περιοχής την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014

Ο Φορέας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετείχε για δεύτερη φορά, στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 40 χώρες και με την εποπτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους.

Πενήντα ένα μαθητές των Νηπιαγωγείων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου συνοδευόμενοι από τις Νηπιαγωγούς τους ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για το πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση.

Οι λιλιπούτειοι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τα μεταναστευτικά πουλιά τόσο για τα επιτεύγματα της μετανάστευσης (τεράστιες αποστάσεις, προσανατολισμός), όσο και για τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται (καιρικές συνθήκες, οικολογικά εμπόδια, ανθρωπογενείς κίνδυνοι κ.λ.π).

Η ευαισθητοποίησή τους στο θέμα αυτό, υποκινήθηκε μέσα από ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που υποστηρίζονταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως προβολή βίντεο, ειδικά φύλλα εργασίας, εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών από χαρτί για παιδιά μικρής ηλικίας με θέμα τη μετανάστευση των πουλιών και τέλος παιχνίδι με θέμα «Ο Πελαργός και οι βάτραχοι».

Στη συνέχεια, οι τριάντα μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Ριζομύλου με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρακολούθησης (τηλεσκόπια) καθώς και οι συνοδοί τους είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα διάφορα (μεγάλα) είδη πουλιών που υπάρχουν την περίοδο αυτή στον υγρότοπο της Κάρλας, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών, είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς Egretta alba, ο Λευκοτσικνιάς Egretta garzetta, το Φοινικόπτερο Phoenicopterus ruber και ο Πελεκάνος Pelecanus crispus.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν τα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα άγρια πουλιά και τις ανάγκες τους και να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ είδους και βιοτόπου.

Στην όλη διοργάνωση βοήθησε και ο Πολιτιστικός σύλλογος Αριστοτέλης με τον οποίο ο Φορέας έχει αναπτύξει σημαντική και ουσιαστική συνεργασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου