ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τυπώνονται τα Πρακτικά του ΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί – Βελεστίνο Ρήγας»

τυπώνονται-τα-πρακτικά-του-στ-διεθνο-73750

Σε ένα πολυσέλιδο τόμο χιλίων διακοσίων σελίδων τυπώνεται ο τόμος των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας», που είχε διοργανωθεί πριν από δυο χρόνια στο Βελεστίνο με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η θεματολογία του ογκώδους τόμου αναφέρεται στη μεγάλη μορφή του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή και στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, περιλαμβανόμενη στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, της αρχαίας και νεώτερης περιόδου. Περιέχονται στον τόμο συνολικά ογδόντα πέντε επιστημονικές μελέτες.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, για τις αρχαιότητες των αρχαίων Φερών και της γύρω περιοχής, περιέχονται δεκαπέντε εργασίες, στις οποίες παρουσιάζονται τα καινούργια στοιχεία από τις αρχαιολογικές ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή, που διενεργούνται από την ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου και εκτείνονται από την εποχή του χαλκού, του σιδήρου, της κλασικής εποχής, της ελληνιστικής μέχρι τη βυζαντινή εποχή, όπως είναι για τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια.

Η δεύτερη ενότητα, η οποία αναφέρεται στη νεότερη ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου, δημοσιεύονται είκοσι αξιόλογες εργασίες, μεταξύ των οποίων μερικές είναι σχετικές με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, για τους Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, για τον λόγιο Νικόδημο Μαζαράκη Φεραίο, ο οποίος έδρασε εκατό χρόνια πριν από τον Ρήγα. Περιλαμβάνονται και δύο εργασίες, για το Ριζόμυλο του Λάμπρου Μπόκα και για το Στεφανοβίκειο του φιλολόγου Δημητρίου Στ. Παπαγεωργίου, όπως και σε προηγούμενους τόμους είχε γίνει αναφορά στον Αγιο Γεώργιο Φερών και στο Περίβλεπτο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζεται η ιστορικότητα όλης της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Η τρίτη ενότητα και η πολυπληθέστερη περιέχει πενήντα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, οι οποίες αναφέρονται στη μεγάλη φυσιογνωμία του νεώτερου Ελληνισμού και του Βαλκανικού χώρου, τον Ρήγα Βελεστινλή τον Θετταλό. Σε μερικές μελέτες γίνεται αναφορά στα έργα του, στο Φυσικής απάνθισμα, το Σχολείο των ντελικάτων εραστών, στο Νέο Ανάχαρση, τη Χάρτα της Ελλάδος, τον Θούριο και το Σύνταγμά του. Γίνεται συσχέτιση του Ρήγα με άλλες προσωπικότητες, τον Λάμπρο Κατσώνη, τον Καποδίστρια, τον Ανώνυμο τον Ελληνα και τον Βούλγαρο Ρακόβσκι. Επίσης μελέτες που διερευνούν την παρουσία του Ρήγα στη λογοτεχνία, στα σχολικά εγχειρίδια, στα παιδικά βιβλία, καθώς και άλλες που αναφέρονται στην απήχηση των ιδεών του Ρήγα σε μεταγενέστερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ενδιαφέρουσα είναι η πρωτότυπη μελέτη των καθηγητών γλωσσολογίας Αθ. Νάκα και Ευαγγ. Θωμαδάκη σχετικά με το Λεξικό-Γραμματική των Απάντων του Ρήγα με βάση την ψηφιοποίηση των έργων του, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκδοσης για πρώτη φορά των ολοκληρωμένων Απάντων του Ρήγα από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Θα δούμε έτσι επί πλέον και τον γλωσσολογικό πλούτο του Ρήγα Βελεστινλή.

Ο υπό εκτύπωση έκτος τόμος των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου παρουσιάζει την πλούσια επιστημονική συγκομιδή για την ιστορικότητά της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, και για την προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή, με την επιμέλεια του Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου