ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Οχι στην καύση βιομάζας

οχι-στην-καύση-βιομάζας-80127

Απέρριψε το αίτημα το Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Ενότητας

Το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου απέρριψε το αίτημα ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση μονάδα ισχύος 1MW για την καύση βιομάζας στο Ριζόμυλο. Στην απόρριψη του αιτήματος συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου -πλην των δημοτικών συμβούλων Θ. Κουραβέλα και Απ. Ρομφαία που είχαν προτείνει προσωρινή αναβολή του θέματος- μετά και από την αρνητική γνώμη που εξέφρασε η Δημοτική Ενότητα Ριζομύλου που συνεδρίασε σχετικά και εξέτασε το θέμα.

Στη συνεδρίαση θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο παραβρέθηκαν και κάτοικοι του Ριζομύλου οι οποίοι συμφωνούν με την επένδυση ωστόσο όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας, από τη στιγμή που η Δημοτική Ενότητα όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο κ. Γ. Ιβανούδη, εισηγήθηκε απόρριψη της επένδυσης, δεν είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να «πάει κόντρα» στη γενικότερη βούληση της περιοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή ως γενική αρχή έχει εκφραστεί ότι είναι υπέρ των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα τονώσουν την τοπική οικονομία, αρκεί όμως να υπάρχει η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών αφενός και αφετέρου να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το αίτημα και άλλης ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πελέτες βιομάζας, ισχύος 1MW, στην περιοχή «Πολυζέικα» Αερινού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, ωστόσο η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση καθώς όπως εξηγήθηκε στο συμβούλιο, θα πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η περιοχή, να διαβουλευτεί η Δημοτική Ενότητα Αερινού και έπειτα το θέμα να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για όλες τις πτυχές της επένδυσης.

Στην ίδια συνεδρίαση επίσης έγινε από μηχανικό που εκπροσωπούσε την εταιρεία, ενημέρωση για την αίτηση που έχει κατατεθεί για τη χορήγηση βεβαίωσης σχετικά επίσης με έργο Βιομάζας στη Β’ ΒΙΠΕ.

Για το συγκεκριμένο θέμα παλαιότερα έχει συζητήσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο όπου έγινα γνωστό ότι ιδιωτική εταιρεία έχει σχεδιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα που ήδη έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών πόρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αρμόδια επιτροπή.

Στόχος της είναι να παράγει ενέργεια ισχύος 5MW, ενώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τις 112.000 MWh ετησίως.

Παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία είχε τότε προτείνει στο Δήμο ένα πλαίσιο προτάσεων, όπως δίκτυο τηλεθέρμανσης για τα σπίτια αλλά και τα δημοτικά κτίρια.

Συζήτηση για τον κόμβο

Στη συνεδρίαση εξάλλου, ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ρυθμίσεων για την καλύτερη λειτουργία του Κόμβου στο Βελεστίνο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλή διέλευση των Ι.Χ. προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο κ. Νασίκας ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή δεν απεμπολεί αυτής της πρότασης, η οποία τέθηκε μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής και απαντώντας στις ενστάσεις της μείζονας μειοψηφίας, επανέλαβε ότι για το ζήτημα θα υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Μάλιστα σχολιάζοντας και δηλώσεις της πρώην δημάρχου ο κ. Νασίκας για το θέμα, ζήτησε από τον κ. Πάσχο «να έχει ξεκάθαρη θέση γιατί δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί ως προς το ποιος εκφράζει την παράταξη της αντιπολίτευσης σήμερα».

Το δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα τελικά αποφάσισε να συγκροτηθεί μία πενταμελής ομάδα με εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου που θα αναλάβει να εξετάσει όλες τις προτάσεις και σε εύλογο χρονικό διάστημα να τις παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο για να υπάρξει ενιαία διαχείριση του θέματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου