ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η Κάρλα δεν έχει κανένα μέλλον χωρίς τα αντλιοστάσια του Πηνειού

η-κάρλα-δεν-έχει-κανένα-μέλλον-χωρίς-τα-91000

Και επιστημονική τεκμηρίωση για το πρόβλημα επιβίωσης της λίμνης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σήμα S.O.S. για την επιβίωση της λίμνης Κάρλας, εκπέμπει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Κάρλα δεν έχει μέλλον αν δεν επαναλειτουργήσουν τα αντλιοστάσια του Πηνειού, υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα μόνο διατάραξης της βιοποικιλότητας αλλά και μείζον θέμα δημόσιας υγείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήρθε να ενισχύσει την κραυγή αγωνίας του φορέα διαχείρισης, στον απόηχο της οποίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντόπουλου για τις καθυστερήσεις των έργων της Κάρλας.

«Η κατάσταση στη λίμνη είναι οριακή», αποφαίνονται οι επιστήμονες του ιδρύματος, βασιζόμενοι στις αναλύσεις που έγιναν στα νερά της Κάρλας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας LakeRemake, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Μαθηματική Μοντελοποίηση του Microcystis aeruginosa ως ένας κύριος ρυθμιστής σε λίμνες υπό ανασύσταση» και πραγματεύεται τη μαθηματική μοντελοποίηση του πληθυσμού του κυανοβακτηρίου Microcystis καθώς και των σχετικών παραμέτρων ποιότητας νερού στη Λίμνη Κάρλα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στα τέλη Αυγούστου, έγιναν αναλύσεις νερού στη λίμνη Κάρλα. Διαπιστώθηκε ότι οι τιμές του διαλυμένου οξυγόνου (D.O.) στη λίμνη πλησιάζουν το όριο των τιμών υποξίας (

Αυτό δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της βιοποικιλότητας της λίμνης, αλλά ταυτόχρονα απειλεί και τη Δημόσια Υγεία. «Η κατάσταση στη λίμνη είναι πραγματικά οριακή και η ανάγκη για να γίνουν κάποιες δραστικές ενέργειες είναι επιτακτική», εκπέμπει σήμα S.O.S. το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, η στάθμη είναι πλέον πολύ πιο κάτω από το οικολογικό όριο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο πιο βαθύ της σημείο η στάθμη του νερού δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο οικολογικός της ρόλος και να απειλείται η επιβίωσή της.

Το Π.Θ. είναι κατηγορηματικό: «Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει άμεσα εισαγωγή νερού από τον Πηνειό ποταμό στη λίμνη». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα αντλιοστάσια σε διαφορετική περίπτωση, η λίμνη δεν θα έχει κανένα μέλλον. «Ολες οι προσδοκίες μας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που να είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για κάθε ανθρώπινη δράση, για τη γεωργία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την οικολογία θα έχουν σύντομα γκρεμιστεί», χτυπάει καμπανάκι η επιστημονική κοινότητα του ιδρύματος.

Σχετικά άρθρα:

Παρέμβαση για την Κάρλα

Στέρεψε η λίμνη Κάρλα ~ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου