ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καθαρίστηκαν οι όχθες της Κάρλας

καθαρίστηκαν-οι-όχθες-της-κάρλας-114453

Από τον φορέα Διαχείρισης για την αποφυγή περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Σε απέραντο σκουπιδότοπο» με σιδερικά είχε μετατραπεί ο ταμιευτήρας της Κάρλας. Τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός εντός της προστατευόμενης περιοχής, στον υγρότοπο της Κάρλας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών και των υπολειμμάτων στο μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής. Στον καθαρισμό συμμετείχαν οι τέσσερις (4) επόπτες φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Συγκεκριμένα καθαρίστηκαν οι τωρινές όχθες περιμετρικά του υγροτόπου, που στο παρελθόν (πριν τη σημαντική υποχώρηση των υδάτων) ήταν καλυπτόμενες με νερό. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με όχημα του φορέα διαχείρισης στο οποίο συλλέχθηκε πλήθος απορριμμάτων που αφορούσαν σε συρμάτινες περιφράξεις, ξύλινοι μεγάλοι δοκοί πακτωμένοι μέσα στον πυθμένα του ταμιευτήρα, σιδερένιες σωλήνες άρδευσης. Επίσης απομακρύνθηκαν λάστιχα, βαρέλια, παλέτες και μπάζα.

Σκοπός του καθαρισμού, ήταν η αποφυγή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η βελτίωση του τοπίου, διότι με την συνεχή υποχώρηση των υδάτων του ταμιευτήρα της Κάρλας, γεγονός το οποίο συντελείται εδώ και δύο χρόνια, αποκαλύφθηκαν πλήθος υπολειμμάτων από πρότερες δραστηριότητες, τα οποία σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου, έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί. Ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε απευθύνθηκε εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνοντας τες για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τις συνέπειες του στο περιβάλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει την προσπάθεια καθαρισμού των φυσικών περιοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου» ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, με κύριο σκοπό τη διατήρηση των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας, της ισορροπίας του οικοσυστήματος και γενικότερα της προστασίας του συνόλου των ιδιαίτερων οικολογικών αξιών της.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των κατοίκων, φορέων, συλλόγων και επισκεπτών της προστατευόμενης περιοχής στην καθημερινή ανάγκη της συλλογής των απορριμμάτων, για την αειφόρο χρήση των οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου