ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ξεκινά η μετατόπιση των αρχαίων κατοικιών στην Κάρλα

ξεκινά-η-μετατόπιση-των-αρχαίων-κατοι-124427

Ξεμπλοκάρει η ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης – άρδευσης

Συμπληρωματικές αρχαιολογικές εργασίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απόσπαση των αρχαίων κατοικιών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Συλλεκτήρας Σ6, ξεκινούν τις επόμενες μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΙΓ’ Εφορείας. Μετά τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής του κ. Αγοραστού, ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την απόφαση συνέχισης των εργασιών.

Η υπογραφή της απόφασης συνιστά και έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων για την ύδρευση – άρδευση στη λίμνη Κάρλα, γεγονός που αποτελεί επίσης ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Το υπουργείο Πολιτισμού συγκεκριμένα ενέκρινε κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ, ενώ στην πορεία των εργασιών υπάρχει η δέσμευση ότι θα εγκριθεί και το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την προστασία αλλά και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κάρλας.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου δήλωσε ότι το κονδύλι αφορά στην κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών έργου επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας μεταξύ των οποίων προβλέπονται και αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόσπαση των δύο αρχαίων κατοικιών.

Η μελέτη για την απόσπαση των αρχαίων κατοικιών και την ανάδειξή τους έχει ήδη εκπονηθεί και σύμφωνα με αυτή, τα κτήρια θα τοποθετηθούν στην ίδια θέση σε διπλανό χώρο, με σκοπό να καταστούν επισκέψιμα αρχαιολογικά μνημεία.

Την εκτέλεση του υπολοίπου του έργου εξάλλου ανέλαβε από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων εξολοκλήρου η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το χρονοδιάγραμμα των αρχαιολογικών εργασιών προβλέπει αποπεράτωση το Μάιο του 2015. Η απόσπαση των δύο αρχαίων κατοικιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι όλη η περιοχή της Κάρλας έχει πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Οι δύο κατοικίες σύμφωνα με τα ευρήματα είναι της εποχής του χαλκού.

Η κ. Ιντζεσίλογλου τόνισε πως έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αρχαιολογική αξία. Η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προτείνει τη δημιουργία μίας διαδρομής, που θα περιλαμβάνει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στην Κάρλα. Σ’ αυτήν τη διαδρομή, εφόσον εγκριθεί η υλοποίησή της από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή πρόγραμμα περιβάλλοντος που συνδυάζει στοιχεία πολιτισμού, θα συμπεριληφθούν και οι δύο αρχαίες κατοικίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου