ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκθεσιακό κέντρο για το Ρήγα

εκθεσιακό-κέντρο-για-το-ρήγα-153020

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του με την προμήθεια του εξοπλισμού

Ο Εκθεσιακός Χώρος – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα λειτουργεί ως Εκθεσιακός Χώρος που θα φιλοξενεί μεγάλη μόνιμη Εκθεση για την ιστορία και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Ο ρόλος ενός εκθεσιακού κέντρου μέσα στο Βελεστίνο, και μάλιστα με θέμα που αναφέρεται στη σημαντικότερη ιστορική προσωπικότητα του τόπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο στη λειτουργία και στην εικόνα της πόλης και ολόκληρης της περιοχής, αλλά και πανελλήνια στα πολιτιστικά δρώμενα.

«Ενα εκθεσιακό κέντρο αφιερωμένο στην ιστορία και τα έργα του Ρήγα είναι όχι μόνον αιτιολογημένη αλλά και απαραίτητη πολιτιστική δράση με ακτινοβολία σε ολόκληρη την Ελλάδα» σημειώνεται στη σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, από το Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με τις διεθνείς μουσειολογικές διακηρύξεις, η βασική λειτουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου είναι να ερευνά, να διασώζει, να διατηρεί και να εκθέτει – ανάλογα με το αντικείμενο του- την ιστορική και πολιτιστική ή οικολογική κληρονομιά ενός τόπου, με ισχυρό κοινωνικό προσανατολισμό και χαρακτήρα κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό.

Η σύγχρονη Μουσειολογία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό. Πρεσβεύει ότι πρωταρχικός σκοπός ενός μουσείου είναι να εξασφαλίζει τις συνθήκες για μια σωστή ολοκληρωμένη επικοινωνία με όλους, ώστε να πληροί μια πράξη πολιτιστική και εκπαιδευτική που καθιστά τον λαό ευαίσθητο στις διάφορες μορφές της γνώσης και του Πολιτισμού. Τότε η μουσειακή έκθεση γίνεται ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται από κάθε κατηγορία πολιτών και τους κάνει κοινωνούς μιας ευρύτερης γνώσης που προάγει την παιδεία και την κουλτούρα τους.

Ενα σύγχρονο εκθεσιακό ίδρυμα στοχεύει στην επιμόρφωση και ενημέρωση όλων των ομάδων του τοπικού και περιοδεύοντος ανθρώπινου δυναμικού, με ερμηνευτική προσέγγιση και διάθεση να εκπληρώνει τις λειτουργίες πληροφόρησης των επισκεπτών και εντοπισμού της σημασίας των ιστορικών γεγονότων μέσα στα γενικότερα κοινωνικά και πολιτιστικά πλαίσια.

Χρησιμοποιεί διάφορα εκθεσιακά μέσα επικοινωνίας διακρινόμενα σε:

Α) τρισδιάστατα αντικείμενα – εκθέματα: αφενός αυθεντικό και αρχειακό υλικό και αφετέρου αντίγραφα ή μοντέλα και μακέτες.

Β) Δισδιάστατα εποπτικά μέσα, δηλαδή πινακίδες με ενημερωτικά κείμενα, φωτογραφίες και διδακτικά σχέδια.

Γ) Ηλεκτρονικά εποπτικά και διδακτικά μέσα, όπως διαδραστικές οθόνες και προβολικά συστήματα με εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακές παραγωγές, βιντεοταινίες, μαγνητοφωνημένοι ήχοι, προβολές, slideshow, κλπ.

Ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Πολιτισμού του Βελεστίνου θα φιλοξενεί την περίφημη Χάρτα του Ρήγα και άλλα σπουδαία αρχειακά έγγραφα και βιβλία, εκθέματα που αποτελούν ευαίσθητα μουσειακά αντικείμενα που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες συνθήκες φωτισμού και κλιματισμού.

Για την παρουσίαση των διάφορων εκθεμάτων και του εποπτικού υλικού της Μουσειακής Εκθεσης χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά που έχουν τη σφραγίδα της σύγχρονης αισθητικής και καλή συμπεριφορά στο χρόνο. Οι συνθέσεις, τα χρώματα και ο φωτισμός συμβάλουν στη δημιουργία μιας άνετης και ευχάριστης ατμόσφαιρας στο μουσείο, που οδηγεί τον επισκέπτη στην κατανόηση αλλά και στην απόλαυση.

Πριν από την κατασκευή των ξύλινων πινακίδων και προθηκών, θα πρέπει να συνταχθούν από τον κατασκευαστή, υπό την άμεση εποπτεία του επιβλέποντα αρχιτέκτονα της Εκθεσης, τα τελικά τεχνικά σχέδια εφαρμογής των κατασκευών, βασισμένα στην Μελέτη Διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου και την Μουσειογραφική Μελέτη της Εκθεσης «Ρήγας Βελεστινλής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου