ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πονοκέφαλος το αρδευτικό

πονοκέφαλος-το-αρδευτικό-161648

Μέσα στο 2015 θα ολοκληρωθεί το αρδευτικό σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αγρότες όμως ψάχνουν νερό

Το αργότερο εντός του 2015 επιδιώκει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ολοκληρωθεί το έργο του αρδευτικού δικτύου Κάρλας, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων επισήμανε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς το έργο καθυστέρησε αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με προϋπολογισμό 30.220.000 ευρώ και υπάρχει ο προγραμματισμός της ολοκλήρωσής του το αργότερο εντός του 2015 καθώς όπως έχει ανακοινωθεί υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι.

Την ίδια ώρα οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς στερεύουν οι γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου με αποτέλεσμα να απειλούνται οι καλλιέργειες λόγω της υποβάθμισης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και της υπεράντλησης νερού.

Η στάθμη του νερού των γεωτρήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή ενώ επίσης μειωμένη είναι και η πίεσης του νερού, με αποτέλεσμα όπως καταγράφηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ πριν από λίγες μέρες, πολλοί παραγωγοί να χρειάζονται για άρδευση 6-7 ημέρες, και οι γεωτρήσεις να μην επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τους αγρότες το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τη λειψυδρία, καθώς η ανεπάρκεια των επιφανειακών νερών έχει αυξήσει τη λειτουργία των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να μην αντέχουν άλλο την κατάχρηση. Την ίδια στιγμή όπως περιγράφουν ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί συνεχώς, καθιστώντας ασύμφορη τη δημιουργία νέων γεωτρήσεων.

Δυστυχώς όμως για πολλούς αγρότες οι πομόνες αποτελούν μονόδρομο για την άρδευση. Οι αγρότες για να «χτυπήσουν» μια νέα γεώτρηση, ακριβώς δίπλα από την παλιά ή να την εμβαθύνουν χρειάζονται σχετική άδεια με διάφορα δικαιολογητικά όπως τοπογραφικό διάγραμμα, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και υπογραφή από την Περιφέρεια.

Τέλος η διαδικασία έγκρισης απαιτεί τουλάχιστον 2-3 μήνες ωστόσο οι ποτιστικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, αν δεν ποτιστούν σε διάστημα το πολύ 15 ημερών καταστρέφονται και οι γεωργοί χάνουν όλη την παραγωγή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου