ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημήτρης Νασίκας: Όλη η αλήθεια για τον κόμβο Βελεστίνου

δημήτρης-νασίκας-όλη-η-αλήθεια-για-τον-322944
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα, ίσως το κορυφαίο, που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή μας και ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι ο κόμβος του Βελεστίνου.

Οι κάτοικοι του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνεχείς διαμαρτυρίες από το 2002 ζητούσαν την κατασκευή γέφυρας στον κόμβο Βελεστίνου με την Εθνική Οδό ως τη μόνη λύση που θα έδινε ομαλή κυκλοφοριακή επικοινωνία με το Δήμο Φερών, απαλλάσσοντας την πόλη του Ρήγα Φεραίου από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της υπάρχουσας κατασκευής του Κόμβου αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης από τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτή.

Μετά από επτά χρόνια αγώνα, τον Οκτώβριο του 2009 ο Δήμαρχος Φερών κ,Κωνσταντίνος Κανάρης ανακοίνωνε ότι δημοπρατήθηκε το έργο του κόμβου Βελεστίνου, και αφορά στην κατασκευή του έργου βελτίωσης σύνδεσης του Βελεστίνου με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την πόλη του Βόλου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ και ανάδοχος εταιρία αναδείχθηκε η ΘΕΚΑΤ Α.Ε. με ποσοστό έκπτωσης 39,95%. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠΑ..

Η μελέτη για την κατασκευή του κόμβου του Βελεστίνου είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων (ΠΕΧΩΔΕ), η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε και την παραχώρηση από το 304 ΠΕΒ δέκα συνολικά στρεμμάτων για την χάραξη του κόμβου.

Το έργο δεν ξεκίνησε να κατασκευάζεται άμεσα λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων σε ιδιοκτησία ιδιώτη αλλά και στο 304 ΠΕΒ και του έργου απορροής βρόχινων νερών που υπήρχε δέσμευση να κατασκευαστεί στο 304 ΠΕΒ για την κατασκευή του κόμβου.

Το Δεκέμβριο του 2010 ο τότε υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το έργο και τις καθυστερήσεις, δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του νέου έτους (δηλαδή αρχές του 2011) «θα ξεκινήσει η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Βελεστίνου και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το κόστος των παρεμβάσεων και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Τα χρήματα για την κατασκευή του κόμβου είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ και διασφαλισμένα από το Υπουργείο Υποδομών. Οι πόροι για τις απαλλοτριώσεις τόσο της ιδιωτικής έκτασης που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, όσο και της δημόσιας του ΥΕΘΑ, επίσης είναι διασφαλισμένα από την πλευρά του Υπουργείου. Το κόστος απαλλοτριώσεων είναι 250.000 ευρώ, τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών».

Επίσης όπως τόνισε σε προγραμματισμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων, ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2011-2012 η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου, που συνολικά θα κοστίσει γύρω στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στις 23 Δεκεμβρίου 2010 όταν πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, η έναρξη της τροφοδοσίας της Λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό μέσω αντλιοστασίων, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Βελεστίνου, ο Υφυπουργός τόνισε:

«Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Πιστεύω πως μετά τις γιορτές μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του Κόμβου. Παράλληλα προχωράμε τη μελέτη για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που θα στοιχίζουν 14 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό θα προστατευθεί το Στρατόπεδο Αρμάτων από τις πλημμύρες και τις κακοτεχνίες των προηγούμενων έργων. Θα συμβάλλει επίσης πάρα πολύ στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και στην περιβαλλοντική και παραγωγική αναβάθμισή της. Τα νερά που θα συγκεντρώνονται θα παροχετεύονται στη λίμνη Κάρλα».

Ενώ λοιπόν όλες οι ενέργειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του κόμβου Βελεστίνου ήταν δρομολογημένες ώστε το έργο να ξεκινήσει το 2011, τον Οκτώβριο του 2011 η δημοτική αρχή δήλωνε ότι μετά από συστηματικές πιέσεις της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου αλλά και τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών και άλλων φορέων, υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Άμυνας η παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης του στρατοπέδου 304ΠΕΒ, όπου εκτελούνται ήδη οι εργασίες για τον ανισόπεδο κόμβο.

Δήλωνε μάλιστα τότε ότι το έργο αναμένετε να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Το Νοέμβριο του 2013 δήλωνε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου του Βελεστίνου, ώστε μετά από τρεις περίπου μήνες να παραδοθεί το έργο.

Όμως παρά τις δυνατότητές της (όπως δηλώνει να ασκεί πιέσεις και να δίνει λύσεις) το έργο μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής τον Απρίλιο του 2014 σχετικά με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί επί θητείας της, αναφέρει «για τα έργα στο θέμα των υποδομών, ξεκίνησε το έργο του Κόμβου Βελεστίνου Προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ και ολοκληρώνεται άμεσα…»

Όμως οι πολίτες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Βελεστίνου οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι από το 2002, όταν η επικεφαλής της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν παντελώς απούσα, ότι ο κόμβος του Βελεστίνου είναι ένα έργο που οφείλεται στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής μας και στις συντονισμένες προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής . Η δε έναρξη κατασκευής του ήταν δρομολογημένη να υλοποιηθεί το 2011 επί θητείας οποιασδήποτε δημοτικής αρχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου