ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βιωματικό Εργαστήρι στο Στεφανοβίκειο

βιωματικό-εργαστήρι-στο-στεφανοβίκε-384493

Για την προστασία ειδών στο Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας

Βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Προστασία ειδών: γιατί χρειάζεται και πώς γίνεται;» θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, στο Στεφανοβίκειο, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, από τις 5 μ.μ έως 9 μμ.

Το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μακρινίτσας θα πραγματοποιήσει το παραπάνω βιωματικό εργαστήρι, που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα, θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω σχολεία: 1ο Δ. Σ. Φερών, 2ο Δ. Σ. Φερών, 3ο Δ. Σ. Φερών-Αγ. Γεωργίου, 4ο Δ. Σ. Φερών-Αερινού, 1ο Δ. Σ. Κάρλας – Στεφανοβικείου, 2ο Δ.Σ. Κάρλας – Ριζομύλου, 3ο Δ.Σ. Κάρλας – Καναλίων, Γυμνάσιο Βελεστίνου, Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, Γυμνάσιο Καναλίων, Λύκειο Βελεστίνου, Λύκειο Καναλίων, ΕΠΑΛ Βελεστίνου.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι «να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αγγίξουν το θέμα της προστασίας των ειδών, τόσο από τη θεωρητική πλευρά (γιατί το κάνουμε;) όσο και από την πρακτική του (πώς γίνεται;). Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν και για το δικό τους ρόλο στην περιβαλλοντική αλυσίδα, ενώ σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE-Φύση, που υλοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας για το Κιρκινέζι, θα γνωρίσουν πώς εφαρμόζεται στην πράξη η προστασία (και διαχείριση) ενός προστατευόμενου είδους» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο πεδίο, όπου έμπειροι ορνιθολόγοι του προγράμματος θα «ξεναγήσουν» στους συμμετέχοντες στις συνήθειες των Κιρκινεζιών αλλά και θα εξηγήσουν τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους. Στα άτομα που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς τις εργασίες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Στόχος του προγράμματος LIFE είναι να βελτιώσει τις συνθήκες για το Κιρκινέζι στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργώντας, όμως, ταυτόχρονα και ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ άλλων: τοποθετούνται σε σκεπές κτιρίων τεχνητές φωλιές για Κιρκινέζια, προωθούνται φιλικές προς το Κιρκινέζι καλλιεργητικές πρακτικές και υλοποιούνται έργα βελτίωσης της δομής των αγροτικών οικοσυστημάτων και προωθείται ο οικοτουρισμός και η παραγωγή «φιλικών προς το Κιρκινέζι και τη βιοποικιλότητα» προϊόντων.

Το Πρόγραμμα LIFΕ – Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11 NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το ΚΠΕ Μακρινίτσας είναι: 2428069040 και 2428090010.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου