ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας

δίχτυ-κοινωνικής-προστασίας-510756

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και Φροντιστηρίου, η υλοποίηση προγραμμάτων μέσω των οποίων οι γονείς δεν πληρώνουν τροφεία για τη φοίτηση των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, το «Βοήθεια στο Σπίτι» η διάθεση δωρεάν μερίδων φαγητού, η δημοτική τράπεζα αίματος, το Γραφείο Μνήμης, η επανασύνδεση με το ρεύμα σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου: «στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, είναι απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία εκείνων των κοινωνικών δομών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διαβίωση σε όλους τους συμπολίτες μας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση με πίστη και σχέδιο, με αποφασιστικότητα και ενότητα όλων των υπαρχουσών δυνάμεων, ώστε να μη λείψει το φαγητό από κανένα σπίτι και όλοι οι δημότες να νιώθουν ασφαλείς. Και πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει χάρη στον υψηλό φρόνημα και την μεγάλη ψυχική διάθεση των πολιτών να βοηθήσουν, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας».

Μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Λειτουργεί εδώ και περίπου δύο χρόνια με έδρα το Ριζόμυλο. Μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο βοηθιούνται 100 και πλέον οικογένειες στους οποίους προσφέρονται κάθε μήνα τρόφιμα για να εξασφαλίσουν την σίτισή τους. Μεγάλη είναι η συνδρομή των δημοτών, των σχολείων, των φορέων, των ελεύθερων επαγγελματιών που συστηματικά προσφέρουν τρόφιμα για την ενίσχυση του Παντοπωλείου, ενώ μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις τονώνεται το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και οι δημότες προσφέρουν, ό,τι μπορούν.

Δωρεάν μερίδες: Από το Δήμο προσφέρονται καθημερινά περίπου δέκα μερίδες φαγητού σε δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Κοινωνικό Φαρμακείο: Με τη συνεργασία του Δήμου με τους φαρμακοποιούς, αλλά και το Σύλλογο του Αγίου Γεδεών ξεκινά εντός ημερών η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου. Το Φαρμακείο θα στεγάζεται σε τμήμα από το χώρο που χρησιμοποιεί ο σύλλογος του Αγίου Γεδεών και ήδη διαμορφώθηκε κατάλληλα προς αυτό το σκοπό.

Ιατρικές εξετάσεις: Ο Δήμος σε συνεργασία με ιατρικούς φορείς αλλά και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό σε διάφορα επίπεδα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να προλαμβάνουν διάφορα προβλήματα υγείας. Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Χωρίς τροφεία οικογένειες: Πάνω από 150 είναι οι περιπτώσεις οικογενειών και μοναχικών μητέρων οι οποίες δεν πληρώνουν τροφεία για τα παιδιά τους που παρακολουθούν τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές του Δήμου, όπως Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Μουσική Σχολή, καθώς ο Δήμος συμμετέχει συστηματικά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης αντλώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Βοήθεια στο Σπίτι: Πάνω από 200 είναι οι περιπτώσεις δημοτών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που εξυπηρετούνται σε διάφορα θέματα καθημερινότητας από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιείται από το Δήμο Ρήγα Φεραίου. Επανασύνδεση με ρεύμα: Ο Δήμος κινήθηκε άμεσα και σε τέσσερα σπίτια επανήλθε η ηλεκτροδότηση, ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε άλλη περίπτωση που μπορεί να παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα.

Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων: Εγκρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης η δημιουργία και χρηματοδότηση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο και θα λειτουργήσει άμεσα. Μέσω αυτής της δομής θα εξυπηρετούνται καθημερινά δεκαπέντε άτομα.

Γραφείο Μνήμης: Με τη συμβολή του γιατρού και συντοπίτη κ. Κ. Γάτου λειτουργεί στο Δήμο Ρήγα Φεραίου το Γραφείο Μνήμης μέσω του οποίου πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις σε συμπολίτες κοντά στην Τρίτη Ηλικία, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχει προδιάθεση σε ασθένειες σχετικές με την άνοια.

Τράπεζα Αίματος: Εδώ και περίπου δύο χρόνια λειτουργεί η δημοτική τράπεζα αίματος για τη στήριξη συμπολιτών που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση των απαιτούμενων ποσοτήτων σε αίμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου